Waarschuwingsschoten op de Krim: waarnemers opnieuw geweigerd

Een konvooi van militaire voertuigen vandaag op weg naar Sevastopol op de Krim. Het gaat vermoedelijk om voertuigen van het Russische leger.
Een konvooi van militaire voertuigen vandaag op weg naar Sevastopol op de Krim. Het gaat vermoedelijk om voertuigen van het Russische leger. Foto AP / Darko Vojinovic

Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn er voor de derde dag op rij niet in geslaagd toegang te krijgen tot de Krim. Bij hun poging vanmiddag om het schiereiland op te komen werden zelfs waarschuwingsschoten gelost, meldt persbureau AP.

De OVSE kondigde eerder vandaag op Twitter aan dat zijn ongewapende waarnemers een nieuwe poging zouden doen de Krim te bereiken:

Twitter avatar OSCE OSCE Military assessment visitors from OSCE States to attempt entry into Crimea today - Saturday - at Armyans’k #Ukraine

Wie de waarschuwingsschoten heeft gelost meldt AP niet, maar vermoedelijk gaat het om Russische militairen of pro-Russische milities die op de Krim actief zijn. De waarnemers probeerden het schiereiland volgens het persbureau via het noorden te bereiken, maar werden tegengehouden door “gewapende mannen” die waarschuwingsschoten losten. Daarbij vielen geen gewonden, aldus AP.

De OVSE-waarnemers zijn door de Oekraïense regering gevraagd om de situatie op de Krim te monitoren, maar de nieuwe machthebbers op de Krim erkennen het gezag van Kiev niet langer en moeten niets hebben van internationale inmenging in het conflict.

Polen evacueert consulaat op de Krim

De sfeer op de Krim is sinds een paar dagen extreem gespannen. Afgelopen donderdag vaardigde de pro-Russische regering op het schiereiland een decreet uit dat bepaalt dat de Krim al in Rusland is opgegaan. De Oekraïense militairen die zich nog op de Krim bevinden, moeten zich wat de Krim-regering betreft overgeven of de Krim verlaten.

Eerder stemde het parlement van de Krim gisteren al in met aansluiting bij Rusland. Het aangekondigde referendum, waarin inwoners mogen stemmen over het besluit, is met twee weken vervroegd en wordt nu op 16 maart gehouden. De regering en het parlement op de Krim lijken zo voldongen feiten op het schiereiland te willen creëren. Onduidelijk is nog wat er gebeurt als de Oekraïense troepen weigeren de wapens neer te leggen en zich niet terugtrekken.

Polen maakte vanmiddag bekend zijn consulaat op de Krim te hebben geëvacueerd omdat Russische troepen het consulaat in Sevastopol voortdurend zouden lastigvallen, zo twitterde minister van Buitenlandse Zaken Radslow Sikorski:

Twitter avatar sikorskiradek Radosław Sikorski Because of continuing disturbances by Russian forces there, we have reluctantly evacuated our consulate @PLinSevastopol in Crimea, Ukraine.

Sevastopol is de stad waar de Russische Zwarte Zeevloot een basis heeft, net als de Oekraïense marine overigens. Polen is fel gekant tegen de Russische inmenging op de Krim omdat het vreest dat Moskou in de toekomst ook wil proberen met militaire middelen zijn invloed in andere delen van Oost-Europa uit te breiden.

Timmermans morgen naar Kiev

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans reist morgen naar Kiev, meldt de NOS. Hij zal er onder andere een krans leggen op de Maidan, het middelpunt van de gewelddadige protesten in de Oekraïense hoofdstad.

Samen met zijn collega’s uit België en Luxemburg ontmoet hij vertegenwoordigers van de nieuwe regering in het land. De rest van het programma, zo meldt een woordvoerder, wordt waarschijnlijk morgen bekend.