Volkomen misplaatst, die verkiezing voor de Meest Irritante Vrouw

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Daar heeft de Nieuwe Revu weinig mee op. Het blad kwam met een verkiezing voor irritante vrouwen. Stom, vindt Renée Frissen.

Lieve redactie van de Nieuwe Revu,

Met veel interesse, en vooruit, ook wat verbazing, las ik over jullie verkiezing van de Meest Irritante Vrouw van 2014. Dat is misschien wat laat want de winnaar is al bekend gemaakt (de eer ging naar Samantha de Jong, oftewel Barbie uit Oh oh Cherso), maar sinds ik niet meer naar Cosmo Kappers ga zie ik nog zelden een exemplaar van jullie blaadje.

Afijn. Aangezien de vrouwen bij jullie voornamelijk in de marketing werken of op het secretariaat, leek het me wel zo aardig om op afstand even mee te brainstormen. Stukje dienstverlening naar de mannen toe. Daar zijn wij vrouwen erg goed in.

Ik las namelijk dat jullie ‘naar aanleiding van Internationale Vrouwendag’ graag de lezers de mogelijkheid wilden bieden om te stemmen op een van de ‘20 jeukverwekkende dames’ die jullie hadden geselecteerd. Ik begrijp best dat jullie heel erg druk zijn met het schrijven van stukjes over ‘geile seksfilms’ of ‘ verkrachtende zwarten met een lager IQ’ (headlines op de website), en dat er daardoor weinig tijd overblijft om de geschiedenisboekjes erop na te slaan.

Om met een steeds maar krimpende redactie (vanwege het slinkende lezersaantal) toch juweeltjes te blijven produceren, moet niet makkelijk zijn. Ik zal jullie daarom een handje helpen.

Internationale Vrouwendag is een dag waarop wordt stilgestaan bij rechten voor vrouwen. (Wisten jullie dat er in Nederland in 1994 een Commissie voor Gelijke Rechten is opgericht? Dat is drie jaar nadat in Zwitserland het vrouwenkiesrecht algemeen werd.) In best wat landen is dit een dag die wordt gevierd omdat de rechten daar voor een groot deel zijn verworven (wisten jullie dat vrouwen in Nederland tot in de jaren zestig hun baan verloren als ze trouwden?).

Maar in heel veel landen is het ondenkbaar dat er een Vrouwendag bestaat, laat staan dat die dag wordt geassocieerd met gelijkwaardigheid of respect voor de vrouw. (Wisten jullie dat in bijna dertig landen ter wereld wettelijk is bepaald dat de man het hoofd is van het gezin en de beslissingen maakt? Of dat 603 miljoen vrouwen ter wereld in landen leven waar huiselijk geweld niet als misdaad wordt gezien? Of dat in alle landen ter wereld vrouwen minder betaald krijgen dan mannen voor hetzelfde werk?)

Het is daarom een nogal ongelukkige keuze, die verkiezing van jullie. Maar ik kan me voorstellen dat die hele vrouwengeschiedenis jullie niet zo helder voor de geest staat.

Mochten jullie weer eens iets leuks willen organiseren voor de vrouwtjes of andere marginale groepen, wees dan vrij me te mailen of te bellen. Ik denk graag mee, en kan wellicht helpen voorkomen dat jullie per ongeluk de plank misslaan door iets te willen organiseren als, ik noem maar iets geks, de meest atletische Surinaamse Nederlander naar aanleiding van de internationale dag van de afschaffing van de slavernij.

XOXO Renée