Vliegtuig Oekraïense grensbewaking beschoten bij grens de Krim

Pro-Russische demonstranten in de stad Sebastopol op de Krim zwaaien met vlaggen met daarop de beeltenissen van premier Medvedev en president Poetin.
Pro-Russische demonstranten in de stad Sebastopol op de Krim zwaaien met vlaggen met daarop de beeltenissen van premier Medvedev en president Poetin. Foto AFP/ Viktor Drachev

Bij de grens met het door Rusland bezette schiereiland de Krim is vanmiddag een vliegtuig van de Oekraïense grensbewaking beschoten. Niemand van de drie mensen aan boord raakte gewond, meldt persbureau Reuters.

Het is al het tweede schietincident vandaag. Eerder op de dag werd de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor de derde dag op rij toegang geweigerd tot de Krim. Er werden toen zelfs waarschuwingsschoten gelost.

Gesprek tussen Rusland en Oekraïne

Wat er precies gezegd is, is niet bekend, maar er is vanmiddag een gesprek geweest tussen de Oekraïense ambassadeur in Rusland en een Russische onderminister van Buitenlandse Zaken. Het gesprek vandaag zou “openhartig” zijn geweest, schrijft Reuters op gezag van de regering.

Ambassadeur Vladimir Yelchenko en onderminister Grigori Karasin praatten over “zaken gerelateerd aan de verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne”.

Frankrijk en VS overwegen nieuwe maatregelen

Er is vooralsnog weinig sprake van vooruitgang in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dat is voor de Verenigde Staten en Frankrijk een reden nieuwe maatregelen tegen Rusland te overwegen. Daar hadden president Obama en president Hollande het vandaag over tijdens een telefoongesprek, meldt persbureau AFP. “Die maatregelen zouden invloed hebben op de verhouding tussen de internationale gemeenschap en Rusland, en dat wil niemand,” staat volgens AFP in een verklaring van Franse kant.

Het is volgens beide wereldleiders van belang dat Rusland de formatie van een contactgroep accepteert, een groep die dialoog tussen Oekraïne en Rusland moet bewerkstelligen. Zo moet er vredelievend een einde worden gemaakt aan het conflict. Volgens beiden is het referendum over de onafhankelijkheid van de Krim, dat voor 16 maart gepland staat, niet legitiem. De Krim heeft zich op eigen houtje deze week al aangesloten bij Rusland.

Obama zou vandaag bovendien met veel meer wereldleiders hebben gebeld, onder wie de Britse premier Cameron, de Italiaanse premier Renzi en de presidenten van de Baltische staten.