Vliegtuig Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord vermist

Archieffoto van een toestel van Malaysia Airlines.
Archieffoto van een toestel van Malaysia Airlines. Foto AP / Kyodo News

Een toestel van vliegtuigmaatschappij Malaysia Airlines, met aan boord 239 mensen, is vermist. Dat meldde de maatschappij vannacht in een verklaring. Onder de vermiste passagiers is één Nederlander. Wat er met het vliegtuig is gebeurd is nog onduidelijk.

Het vliegtuig, een Boeing 777, was onderweg van Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking, maar twee uur na het opstijgen (rond 1.20 uur Nederlandse tijd) werd het contact met de luchtverkeersleiding verbroken. De Vietnamese marine zegt tegen staatsmedia dat het toestel in zee is gestort nabij het Vietnamese eiland Tho Chu.

Het bericht over een crash in zee is nog niet door Malaysia Airlines bevestigd. De minister van Transport van Maleisië zei vanochtend dat de exacte locatie van een eventuele crash niet bekend is en dat er geen resten van een vliegtuig zijn gevonden in de Zuid-Chinese Zee.

Reddingswerkers zijn in de Zuid-Chinese Zee naar het vermiste toestel op zoek. De Chinese marine heeft twee reddingsschepen gestuurd om bij de zoektocht te assisteren. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei op een persconferentie “zeer bezorgd” te zijn over het lot van de passagiers. “Het nieuws is zeer verontrustend. We hopen dat het vliegtuig in veiligheid is gebracht”.

Twitter avatar MAS Malaysia Airlines [#MASalert] For latest updates of the MH370 incident, kindly visit http://t.co/xGT1P7SsHM

Signalen vlucht mogelijk opgevangen door Vietnam

Vietnamese media meldden vanochtend dat de Vietnamese autoriteiten signalen van de vermiste vlucht van Malaysia Airlines hebben opgepikt. Dat zou gebeurd zijn enkele uren nadat de Boeing vermist raakte. Een Vietnamees reddingsteam zou de signalen ongeveer 225 kilometer ten zuidwesten van de zuidelijke provincie Ca Mau hebben opgevangen. Momenteel wordt nagegaan of het vliegtuig inderdaad op de locatie waar de signalen vandaan komen is gecrasht.

Twitter avatar flightradar24 Flightradar24.com Flight #MH370 disappeared from Flightradar24 at 17.19UTC time between Malaysia and Vietnam http://t.co/BtmTuQGBq6

Onder de twaalf bemanningsleden en 227 passagiers waren naast één Nederlander onder anderen 152 Chinezen, 38 Maleisiërs, twaalf Indonesiërs en zeven Australiërs aan boord. Geëmotioneerde familieleden en vrienden van passagiers kwamen in Peking naar de vliegvelden toe in de hoop informatie over het vermiste vliegtuig te krijgen.

Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Als de inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen, is dit ongeluk het dodelijkste ongeval in de geschiedenis van Malaysia Airlines sinds de maatschappij negentien jaar geleden actief werd.