Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Vertrouweling Wilders werkte aan oprichten partij Rechts Nederland

PVV-ers Joram van Klaveren en Geert Wilders vorig jaar tijdens het debat over het 'Marokkanenprobleem'.
PVV-ers Joram van Klaveren en Geert Wilders vorig jaar tijdens het debat over het 'Marokkanenprobleem'. Foto ANP / Martijn Beekman

Een vertrouweling van PVV-leider Geert Wilders, het Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, heeft tot en met begin vorig jaar gewerkt aan een plan uit de PVV te stappen en een nieuwe partij op te richten. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van interne correspondentie van de PVV.

Van Klaveren, vaak gezien als het grootste politieke talent van de PVV, heeft eerder intern ontkend dat hij plannen had voor een opstand tegen Wilders nadat deze krant daar vorig jaar september over schreef. Uit de correspondentie blijkt verder dat Van Klaveren vorig jaar tegenover Wilders klaagde dat een ander lid van de partijtop, fractiesecretaris Martin Bosma, “gewoon heel erg lui is”.

Van Klaveren vormt momenteel met Wilders en Europarlementariër Laurence Stassen een commissie die kandidaten voor de Europese verkiezingen weegt. Een gevoelige taak omdat de PVV te veel kandidaten heeft voor de Europese lijst, waardoor in de partijleiding angst bestaat voor nieuwe afvalligen zodra de lijst, vermoedelijk later deze maand, bekend wordt.

Van Klaveren vorig jaar nog met nieuwe partij bezig

Uit de correspondentie blijkt dat Van Klaveren oktober 2012 al een naam (Rechts Nederland, RNL) had voor een nieuwe partij. Ook wilde hij “websites vast laten leggen”, “een begin maken met op papier zetten van ideologische uitgangspunten” en “verdere uitwerking van ideeën”, zo mailde hij 15 oktober 2012 een partijgenoot. De interne documenten tonen aan dat Van Klaveren nog in 2013 bezig was met een nieuwe partij.

Volgens PVV’ers met wie Van Klaveren zijn plannen besprak, heeft hij van zijn plan afgezien nadat Wilders hem, uit angst voor een nieuwe afvallige, veel meer invloed in de PVV-top aanbood. Zodoende werkt Wilders volgens deze PVV’ers nu gedwongen samen met de dissident.

PVV onbereikbaar voor commentaar

Van Klaveren, Kamerlid sinds 2010, keerde zich onder Rutte I al tegen de relatief linkse koers van de PVV inzake zorg en uitkeringen. Ook ergerde hij zich aan de grillige stijl en woede-uitbarstingen van Wilders. Toen er na de nederlaag bij de Kamerverkiezingen kritische evaluaties uit afdelingen kwamen, reageerde hij enthousiast. “Gaat goed”, mailde hij een partijgenoot.

Van Klaveren wilde de afgelopen weken niet op de zaak ingaan. De PVV was onbereikbaar.

Lees meer in ‘Hoe de leider van achterdocht de huisstijl van de PVV maakte’, een aflevering van de rubriek Haagse invloeden in NRC Weekend.