Verspringer met zwemdiploma

Hij zag Seedorf, Davids en Kluivert en dacht: „Wow, voor eenblack guy moet dat een goed land zijn.”

In twee Europese landen had de (toen nog) Ghanese verspringer Ignisious Gaisah familie: in Italië en Nederland. Hij keek naar het WK Voetbal 1988. Bij Italië zag hij Costacurta, Cannavaro en Maldini. Bij Nederland zag hij Seedorf, Davids en Kluivert en hij dacht: „Wow, voor een black guy moet dat een goed land zijn.” En dat was het, want sinds 2001 woont Gaisah in Nederland. Inmiddels is hij hier one of the black guys: hij heeft een paspoort en is een van de voornaamste oranjehemden op het WK Indoor dit weekend in Polen. Hij won al goud in 2006, toen hij nog officieel Ghanees was; en vorig jaar bezorgde hij Nederland zilver bij het buitenspring-WK in Moskou. Bij hem thuis hangt trouwens een oer-Hollandse trofee naast die medaille: zijn zwemdiploma.

Gaisah (die 8,43 meter kan springen) gaat nu een gouden medaille voor Nederland halen. En daarna natuurlijk het wereldrecord (8,95) van Mike Powell. Voorlopig spiegelt hij zich aan diens voorganger, de legendarische Bob Beamon. „Beamon sprong gemiddeld rond de 8,20 meter, totdat hij in 1968 bij de Spelen in Mexico een uitschieter had van 8,90 meter. Wat Beamon kan, kan ik ook.”