Vermist vliegtuig Malaysia Airlines zond geen noodsignaal uit

Malaysia Airlines stond altijd bekend als één van de veiligste vliegmaatschappijen van Azië.
Malaysia Airlines stond altijd bekend als één van de veiligste vliegmaatschappijen van Azië. Foto EPA / Ahmad Yusni

De piloten van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat wordt vermist hebben geen noodsignaal uitgestuurd. Dat zei de topman van Malaysia Airlines Ahmad Jauhari vanochtend. Aangenomen wordt dat het vliegtuig in zee is gestort, hoewel de zoektocht die uren geleden begon nog niets heeft opgeleverd.

Dat geen noodsignaal is uitgestuurd, doet vermoeden dat iets zo snel mis ging dat de piloten geen tijd meer hadden dit te melden. Gevraagd of een terroristische aanslag wordt vermoed, zei de Maleisische minister van Transport Hishammuddin Hussein dat daar geen aanwijzingen voor zijn. “Maar we onderzoeken alle mogelijkheden”, aldus de minister.

De Boeing met 239 mensen aan boord was op weg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking. Even voordat het het vliegtuig het Vietnamese luchtruim zou binnenvliegen, ging het contact verloren en verdween het vliegtuig van de radar. Vietnamese luchtverkeersleiders hebben geen contact met het vliegtuig gehad.

Kaartje van de Zuid-Chinese Zee waarboven het toestel vermoedelijk is neergestort:

Gezamenlijke zoekactie nog zonder resultaat

Omdat het inmiddels ruim twaalf uur geleden is dat het vliegtuig opsteeg, kan het niet meer in de lucht zijn omdat daar niet genoeg brandstof voor aan boord was. Er is echter ook nog nergens een wrak gevonden, maar dat kan lang duren als het toestel in zee is gestort. De zwarte dozen, die vluchtgegevens bijhouden, zenden ultrasone signalen uit die ook onder water kunnen worden opgevangen. Onder goede omstandigheden komen die signalen honderden mijlen ver, maar als ze in een wrak liggen wordt het bereik al minder. Als het wrak ook nog in een geul onder water ligt, wordt het bereik nog verder beperkt.

De autoriteiten van Maleisië, Vietnam en Singapore zijn aan een gezamenlijke zoektocht bezig op de Zuid-Chinese Zee. Zij krijgen daarbij ook assistentie van de Chinese marine. De Filipijnen stuurden drie vliegtuigen van de luchtmacht en drie patrouilleschepen van de marine om te helpen met zoeken.

50-jarige Nederlandse vrouw onder inzittenden

Malaysia Airlines probeert familieleden van inzittenden te bereiken. Onder de passagiers was een Nederlander, een 50-jarige vrouw. In Kuala Lumpur en in Peking verzamelden familieleden zich op de luchthaven. In Peking werd familieleden gevraagd zich in een hotel vijftien kilometer verderop te melden voor meer informatie, hiervoor werd een buslijn opgezet.