Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Twee groepen volgers

„Een herweging van een index activeert twee typen beleggers. Ten eerste professionele partijen die de AEX volgen; zij houden een mandje van aandelen aan volgens de weging van de index. Bij een herweging moeten zij aandelen verkopen of verkopen. Ten tweede de meer speculatieve partijen, die willen inspelen op de verwachte invloed van de aan- en verkopen van de eerste groep. Zij verwachten dat aandelen die in de index worden opgenomen beter presteren en aandelen die verwijderd worden minder presteren. Beide groepen zijn bij herwegingen in Nederlandse indices nu minder actief dan vroeger. De eerste groep is minder actief omdat ze opschuiven naar bredere, internationale indices. Voor de tweede groep is het lastiger geworden omdat het nu langer dan vroeger van te voren bekend is welke wijzigingen in de indices zullen worden doorgevoerd, waardoor het effect op de koers beperkter is.”