Topman vastgoedtak Rabo legt tijdelijk functie neer na aangifte

Topman Rabodochter FGH legt tijdelijk zijn functie neer. Hij zou hebben geholpen bij het toedekken van fraude.

De topman van vastgoeddochter FGH Bank van Rabobank legt tijdelijk zijn functie neer. Hij doet dat na een aangifte tegen hem en berichten in media dat hij zou hebben geholpen bij het toedekken van fraude bij vastgoedontwikkelaar Eurocommerce. Eurcommerce is een voormalige klant van FGH.

Dat heeft Rabobank vrijdag bekendgemaakt. Peter Keur, directeur van FGH, legt op eigen initiatief zijn functie neer. Hij zal worden waargenomen door Jos van Lange, topman van Rabo’s Vastgoedgroep. Binnen die groep verstrekt FGH voornamelijk kredieten voor commercieel vastgoed.

De affaire volgt op een reeks andere schandalen bij de Rabobank. Vorig jaar kwam de bank onder meer in opspraak wegens een dopingaffaire bij de wielerploeg. Eind vorig jaar moest Rabobank 774 miljoen euro betalen voor jarenlange fraude met een belangrijke internationale rentevoet.

Rabo kondigde ook aan een extern onderzoek op te zetten naar het handelen van Keur. Eerder is al een intern onderzoek gedaan. Daaruit was „geen verwijtbaar handelen” gebleken.

Donderdag meldde het Financieele Dagblad dat Keur zou hebben geholpen bij het toedekken van fraude bij Eurocommerce in 2011. Eurocommerce was een grote vastgoedontwikkelaar. Keur zou hebben geweten dat er bij die klant waarschijnlijk sprake was van frauduleuze transacties. Maar hij zou dat hebben verzwegen tegenover zijn eigen complianceafdeling. Ook zouden medewerkers van FGH onder zijn verantwoordelijkheid een taxatierapport hebben vervalst, zodat FGH goedkeuring kon krijgen voor het verstrekken van een miljoenenkrediet aan Eurocommerce. De top van Rabobank moet goedkeuring geven voor grote leningen.

Keur had gehandeld uit commerciële overwegingen, meldde het FD. De krant baseerde dit op interne gespreksverslagen van FGH, waarop de FIOD beslag liet leggen. De krant heeft die documenten ingezien.

Ger Visser, de voormalige directeur van Eurocommerce, heeft twee weken geleden aangifte gedaan tegen Keur en FGH. Rabo zelf heeft eerder aangifte tegen hem gedaan. Eurocommerce ging in 2012 failliet, vlak na het verstrekken van twee kredieten. Rabo is een van de grootste schuldeisers.

Visser: „Ik zal misschien niet volgens de letter van de wet hebben gehandeld, maar FGH was van alles op de hoogte. De grote regisseur was Keur. Alles wat ik deed was in samenspraak met FGH en Keur.”

In een verklaring die Rabobank verspreidde, zegt Keur: „Ik treed tijdelijk terug in het belang van het externe onderzoek en verwacht dat de uitkomst in lijn zal zijn met die van het interne onderzoek.”