Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Spiegelpaleis moet het even zonder E doen

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De jongste avonturen in de nieuwe firma.

De raadszalen spiegelen je tegemoet in het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam. Wie loopt er nu niet weg met het Gerechtshof in Amsterdam dat vorig jaar van het oude pand aan de Prinsengracht naar de nieuwbouw in het IJ verhuisde?

Het IJdock achter het Centraal Station steekt als een soort ijsschots uit het water. Het interieur houdt het midden tussen een bombastisch cruiseschip en een cultuurtheater uit de gloriedagen van het Oostblok. Veel marmer, op vloeren en muren. Veel hout, donker hout, hoogglans gelakt. En vooral veel licht.

Dat er zoveel marmer in zit heeft ook te maken met een meevallertje op de kantorenmarkt. Het budget voor het nieuwe pand werd nog vastgesteld vóór de crisis. En zoals dat bij overheden gaat, wordt zo’n uitgave niet aangepast als de prijzen dalen.

Natuurlijk zijn er ook klachten. De rechters van de Ondernemingskamer zitten bijvoorbeeld niet in het midden van de zittingszaal. Daar moeten ze nog steeds aan wennen. En bezoekers schrikken soms van de Spartaanse stoelen: de banken hebben een Apple-uitstraling: wit en strak, met dito zitgemak. Het ademt niet. Categorie voor de kniesoren.

Maar daar is sinds kort een klacht bijgekomen.

De e is verdwenen.

Bij de hoofdingang mist een enorme glasplaat. Valt het pand nu al uit elkaar? „Nee, hoor. De e is gesneuveld tijdens onderhoud”, zegt Marjemme van Poelgeest van het Hof. „Die glasplaten koop je niet zomaar op de hoek en zo’n letter plak je er ook niet een-twee-drie op.” Even geduld dus bij het Palis van Justitie.