Slachtoffer mag straks rechter adviseren over straf verdachte

Staatssecretaris Teeven wil slachtoffers naast het spreekrecht ook het zogeheten 'adviesrecht' geven.
Staatssecretaris Teeven wil slachtoffers naast het spreekrecht ook het zogeheten 'adviesrecht' geven. Foto ANP / Bart Maat

Slachtoffers van ernstige misdrijven mogen zich straks in de rechtszaal uitspreken over de vraag welke straf de verdachte zou moeten krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) naar de Raad van State heeft gestuurd.

Het voorstel van Teeven betreft een uitbreiding van het spreekrecht voor slachtoffers. Slachtoffers hebben sinds 2005 het recht het woord te voeren tijdens een rechtszaak, maar ze moeten zich beperken tot het schetsen van de impact die het misdrijf op hun leven heeft gehad. Nu krijgen ze ook het zogenaamde adviesrecht, waarin het slachtoffer zich dus kan uitlaten over de door hem gewenste uitspraak.

In de praktijk geven rechters sommige slachtoffers nu al gelegenheid zich uit te spreken over de strafmaat, Teeven wil er nu een wettelijke grondslag aan geven. Het is nog onduidelijk of slachtoffers de daders straks ook de doodstraf – die in Nederland niet bestaat – mogen toewensen.

De oppositie in de Tweede Kamer reageerde vorig jaar, toen Teeven het plan voor het eerst aankondigde, sceptisch op het plan. Bezwaren hadden in elk geval CDA, D66 en GroenLinks, de partijen die Teeven aan een meerderheid zouden kunnen helpen in de Eerste Kamer.