Shani Davis wint eindklassement wereldbeker 1.000 meter

Shani Davis in actie op de 1.000 meter in Inzell. In Duitsland worden de op een na laatste wereldbekerwedstrijden van dit olympische seizoen verreden.
Shani Davis in actie op de 1.000 meter in Inzell. In Duitsland worden de op een na laatste wereldbekerwedstrijden van dit olympische seizoen verreden. Foto EPA/ Andreas Gebert

In het vanwege de Winterspelen in Sotsji iets ingekorte wereldbekerseizoen heeft de Amerikaan Shani Davis beslag gelegd op het eindklassement op de 1.000 meter. In het Duitse Inzell versloeg Davis olympisch kampioen Stefan Groothuis. Met nog één wereldbekerwedstrijd te gaan, is hij nu niet meer in te halen.

Davis, de tweevoudig olympisch kampioen op de afstand, die zo teleurstelde in Sotsji, reed in de Max Aicher-arena 1.08,70. Groothuis reed een tiende langzamer (1.08,80) en Davis’ landgenoot Brian Hansen nog weer een tiende langzamer (1.08,90). Davis houdt dus nog iets over aan dit seizoen. Hij won drie wereldbekerwedstrijden op de 1.000 meter en werd een keer derde, maar op de Spelen werd hij slechts achtste op die afstand en elfde op de 1.500 meter.

Koen Verweij, winnaar van zilver op de 1.500 meter in Sotsji, was na Groothuis de beste Nederlander. Verweij werd vierde in 1.08,98. Kjeld Nuis reed de zevende tijd (1.09,45), huidig Nederlands en wereldkampioen sprint en winnaar van brons op deze afstand Michel Mulder werd slechts tiende in 1.09,88.

Wüst domineert op 3.000 meter

Ireen Wüst liet wederom haar klasse zien vandaag. Gisteren won ze al overtuigend de 1.500 meter, vandaag won ze de 3.000 meter, de afstand waarop ze in Sotsji olympisch kampioen werd. Met haar 4.01,52 was ze veel sneller dan de concurrentie. De Tsjechische Martina Sablikova werd net als in Sotsji tweede in 4.04,00. Yvonne Nauta werd derde: 4.04,44.

Ronald Mulder versloeg zijn tweelingbroer Michel op de 500 meter. Hij reed als enige onder de 35 seconden vandaag: 34,96. Bij de vrouwen won, net als gisteren, de Amerikaanse Heather Richardson. Arjan Stroetinga was de beste op de massastart.

De wereldbekerwedstrijden in Inzell zijn de vijfde van zes dit seizoen. Volgende week volgt alleen nog de wereldbekerfinale in Heerenveen.