Rusland beweegt niet en noemt regering Oekraïne ‘marionetten’

Lavrov sprak vanochtend op een persconferentie in Moskou weinig verzoeningsgezinde taal.
Lavrov sprak vanochtend op een persconferentie in Moskou weinig verzoeningsgezinde taal. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

De Russische regering lijkt nog niet te willen bewegen in de internationale crisis rond Oekraïne. Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei vanochtend dat Moskou klaar is voor dialoog, maar Rusland houdt vast aan afspraken die op 21 februari tussen de strijdende partijen in Oekraïne zijn gemaakt.

Lavrov verwees op een persconferentie in Moskou naar de deal tussen de regering van de afgezette president Janoekovitsj en de oppositie, die inmiddels de macht heeft in Oekraïne. In deze overeenkomst werd afgesproken dat er een regering van nationale eenheid zou worden geformeerd. Een dag later zette het parlement Janoekovitsj echter af en greep de Oekraïense oppositie de macht.

Moskou heeft het verbreken van de afspraken van 21 februari de afgelopen weken steeds gehekeld als een coup. Lavrov noemde vanochtend de interim-regering van Oekraïne opnieuw “niet onafhankelijk”. De machthebbers in Kiev zijn volgens hem “marionetten” die afhankelijk zijn van “radicale nationalisten die een gewapende machtsovername op hun geweten hebben”.

Hardere EU-sancties dreigen voor Rusland

De Europese Unie heeft donderdag sancties ingesteld tegen Rusland vanwege de positie van het land in de crisis rond Oekraïne. De sancties zijn vooral een gevolg van de militaire bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim door pro-Russische strijdkrachten. Gisteravond zouden Russische militairen een Oekraïense basis op de Krim hebben bestormd.

De EU zette donderdag de onderhandelingen met Rusland over versoepeling van het Europese visa-regime per ommegaande stil. Als Rusland verder oprukt in Oekraïne, dan volgen “brede economische sancties”, zoals een handelsboycot.

Oekraïne wil crisis rond Krim vreedzaam oplossen

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat zijn land de crisis rond de Krim vreedzaam wil oplossen, maar dat Oekraïne niet bereid is het schiereiland op te geven. Het opzetten van een ‘contactgroep’ voor onderhandelingen, wat de Verenigde Staten hebben voorgesteld, noemde de minister een goed idee, maar wel ook “slechts een kleine stap voorwaarts”.

President Obama heeft gisteravond met de Duitse bondskanselier Merkel gebeld over de crisis in Oekraïne. Beide leiders zijn het erover eens dat Rusland zijn troepen moet terugtrekken van de Krim, internationale waarnemers en mensenrechteninspecteurs op de Krim moet toelaten om ervoor te zorgen dat de rechten van etnische Russen in Oekraïne worden gewaarborgd en vrije en eerlijke presidentsverkiezingen moet steunen.