Ouwe trots weerstaat degradatie...

KLM vliegt uit de AEX! De nationale luchtvaartmaatschappij leent zich altijd goed voor woordspelingen – zeker in koppen van bepaalde ochtendkranten. Feit is dat Air France-KLM, de al weer bijna elf jaar oude Nederlands-Franse luchtvaartreus deze week wéér een stukje minder Nederlands werd. 58 jaar na de beursgang op het Damrak, besloot de Amsterdamse beurs om het vliegconcern uit de hoofdindex AEX te laten degraderen naar de Midkap-index. Euronext – ook al zo’n Nederlands-Franse multinational – besloot hiertoe omdat de relatieve waarde van de vrij verhandelbare aandelen in Air France-KLM te laag is. Boskalis, Delta Lloyd en OCI nemen de plek in van KLM en de twee andere degradanten: Imtech en PostNL.

Heeft KLM er last van? Niet bepaald. Deze week behoorde het bedrijf juist tot de winnaars op de beurs. Dit jaar al steeg het aandeel met bijna 40 procent. En gisteren meldde Air France-KLM een positieve ontwikkeling van de bezettingsgraad, zowel voor passagiers als voor vracht.