Dankzij Bussemaker wordt leraar niet academisch geschoold

Nog niet zo lang geleden bracht minister Bussemaker de onderwijswereld in beroering met haar mededeling dat bovenbouwdocenten in het middelbare onderwijs academisch geschoold moeten worden. Haar beleid ontmoedigt huidige eerstegraadsdocenten echter om door te studeren. Ik ben 23 jaar en ik werk voor 0,88 fte op een middelbare school. Ik ben reeds in het bezit van een tweedegraads bevoegdheid Nederlands en ik studeer voor de zomer van 2014 af aan de hbo-masteropleiding tot eerstegraads docent Nederlands. Omdat ik het studiejaar 2014/2015 inga met een hbo-masterdiploma, betaal ik in het aankomende studiejaar voor het volgen van een universitaire masteropleiding verplicht zo’n 14.000 euro aan instellingsgeld. Als ik niet in het bezit zou zijn geweest van een afgerond hbo-masterdiploma, dan zou ik voor dezelfde universitaire masterstudie zo’n 2000 euro betalen. Dat is een aanzienlijk verschil. Met dit financieringsbeleid moet iemand die van een hbo-masteropleiding komt wel hoge instellingskosten betalen, maar iemand die van een universitaire bachelorstudie komt niet, terwijl beide type studenten een vervolgopleiding van een (aanzienlijk) hoger niveau gaan doen. Een universitaire bachelorstudent kan zich dus redelijk goedkoop specialiseren; een hbo-masterstudent kan dat niet.

Ik begrijp dat studeren investeren in jezelf is. Het is dan ook logisch dat de overheid niet alles kan betalen. Toch beperkt dit beleid - van een land dat allerlei hoge (en goede) onderwijspretenties heeft - een 23-jarige docent met een salaris van zo’n 1600 euro om fatsoenlijk door te studeren. De onderwijsminister stelt onvoldoende randvoorwaarden om huidige bovenbouwdocenten zich academisch te laten scholen.

Escalaties op de loer

Twee elementen in de discussie over de Russische inval in de Krim worden maar weinig belicht. Voor zowel drinkwater als water voor de landbouw is de Krim afhankelijk van Oekraïne. Dat geeft Oekraïne een machtspositie. De vraag is of en wanneer de regering die gaat uitbuiten en hoe Poetin daarop zal reageren. Daarnaast wordt de uitgang van de Zwarte Zee naar open water, de Bosporus, beheerst door Turkije. Als de Turken de Bosporus sluiten voor Russische schepen, valt een significant deel van de Russische olie-export stil. Zeker is dat de Turkse regering niet blij zal zijn met het opnieuw opgelaaide Russische expansionisme. In beide gevallen zou een escalatie gemakkelijk kunnen optreden.

Frank J. Teunissen

Elektrische fiets

Laat kinderen zelf trappen

Onze kinderen groeien op in een tijd waarin steeds minder zaken lichamelijke inspanning vergen. Gelukkig hebben wij onze fietscultuur, voor velen is dat een van de weinige nog resterende vormen van routineuze lichaamsbeweging. Te vrezen valt voor de opkomst van de elektrische fiets. Er komen steeds hippere elektrische fietsen op de markt (NRC LUX, 1 maart). En gelet op onze gemakzucht is dat een risico. Zonder spoor van ironie hoor ik mijn kinderen geregeld zeggen dat ze iets niet willen doen omdat ze er moe van worden. Mijn oproep aan alle ouders van Nederland: ontzeg uw kinderen de elektrische fiets. Ze gaan er zeker om vragen. Maar ze moeten gewoon lekker zelf blijven trappen!

Peter van der Vlis