...nieuwe trots verliest door concurrentie

Beroerder nieuws was er voor een van de pareltjes van Hollands nieuwe economie. Het aandeel van hightechfonds TomTom ging maandag met zo’n 3 procent onderuit nadat de Amerikaanse computergigant Apple op een beurs in Genève een verlengstuk van de iPhone introduceerde: CarPlay, ook te gebruiken als navigatiesysteem. Nu liep de koers van TomTom in de loop van de week wel weer op, maar lastig wordt het wel: ook TomTom probeert met eigen navigatiesoftware immers een plek te veroveren in het dashboard. Twee jaar geleden dreef hetzelfde Apple de waarde van TomTom nog omhoog. In juni 2012 werd TomTom hofleverancier van digitale kaarten in alle mobiele Apple–apparaten. Vier maanden later kreeg de koers opnieuw een impuls toen een Nederlandse analist in een rapport fantaseerde op een scenario dat Apple samen met de vier oprichters TomTom van de beurs zouden halen. Inmiddels heeft diezelfde analist 5 euro als koersdoel voor TomTom berekend. Het aandeel sloot gisteren op 4,83 euro.