Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Nieuwe topman Ziggo: Netflix mogelijk vragen om extra betaling

Foto ANP / Lex van Lieshout

Kabelmaatschappij Ziggo overweegt internetdiensten als Netflix geld te vragen voor gegarandeerde toegang tot kabelabonnees. Volgens de nieuwe topman René Obermann werkt Ziggo aan een systeem waarmee onder meer videodiensten als Netflix of Youtube hun aanbod in hoge kwaliteit “rechtstreeks” kunnen doorgeven.

Het gaat om een plan op langere termijn, benadrukt Obermann in een interview met NRC Handelsblad. In de VS is het echter al in praktijk: de Amerikaanse kabelmaatschappij Comcast sloot recent een overeenkomst met Netflix (44 miljoen leden) die de populaire videodienst tegen een meerprijs rechtstreeks toegang biedt tot Comcast-huishoudens. Netflix is in de avonduren verantwoordelijk voor een derde van het Amerikaanse downloadverkeer en richt zich nu op uitbreiding in Europa. Sinds 2013 is de dienst ook in Nederland beschikbaar en beslaat hier inmiddels zo’n 10 procent van het netwerkverkeer.

Netwerkproviders vrezen dat kijkers hun tv-abonnementen terugschroeven of opzeggen in ruil voor goedkope internetdiensten die veel bandbreedte vereisen. Kabelaars mogen concurrerende videodiensten niet blokkeren, maar geld vragen voor gegarandeerde netwerkkwaliteit lijkt een alternatief.

Extra betaling zou in strijd zijn met netneutraliteit

Critici zien in deze ontwikkeling een bedreiging voor de netneutraliteit – providers zouden alle data onbevooroordeeld moeten doorgeven. Volgens Obermann zal het toekomstige Ziggo- platform “open en toegankelijk” zijn voor alle internetdiensten, “groot en klein”. Ook alarmcentrales en zorginstellingen moeten er gebruik van kunnen maken.

Ziggo staat op het punt te fuseren met UPC, eigendom van Liberty Global. De 51-jarige Obermann, tot voor kort topman van het veel grotere Deutsche Telekom, zal stoppen zodra die overname een feit is.

Lees het hele interview met Obermann in NRC Weekend.