Niemand meer loon dan de minister

Werknemers en bestuurders in de publieke sector die meer verdienen dan een minister behoren vanaf volgend jaar tot het verleden. Het kabinet komt met een nieuwe wet.

Het salaris van een minister wordt vanaf 1 januari volgend jaar de absolute norm voor inkomens in de (semi)-publieke sector. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) waarin dit wordt vastgelegd.

De coalitiepartijen VVD en PvdA hadden hierover al eind 2012 afspraken gemaakt in hun regeerakkoord. De wet betekent dat een bestuurder in de publieke sector een inkomen krijgt van maximaal 144.108 euro per jaar. Worden onkosten en pensioenbijdrage daar nog bij opgeteld dan komt het maximuminkomen op 177.410 euro.

Nu mogen topbestuurders nog een inkomen verdienen dat maximaal 130 procent van een ministerssalaris bedraagt. Met de aanpassing wil de regering „de bezoldiging van topfunctionarissen over de hele linie naar een maatschappelijk meer aanvaardbaar, evenwichtiger en verantwoord niveau brengen en onwenselijke salarisontwikkelingen uit het verleden corrigeren”, schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Minister Plasterk zei vrijdag dat iemand die werkt van belastinggeld en publieke taken vervult „best fatsoenlijk betaald mag worden, maar niet meer dan een ministerssalaris”. Het kabinet spreekt in dit verband over een „ordentelijke beloning”.

Nieuwe bestuurders zullen vanaf 1 januari aanstaande direct onder de aangepaste norm worden gebracht. Voor nu al werkzame bestuurders geldt een overgangsregeling: na vier jaar zal hun inkomen in stappen naar de het nieuwe salarisplafond worden teruggebracht. Volgens minister Plasterk is het kabinet „juridisch verplicht” tot een overgangsregeling.

De wet die nu alleen nog geldt voor bestuurders zal in de toekomst worden uitgebreid tot alle medewerkers die met belastinggeld worden betaald. Dan zullen bijvoorbeeld ook presentatoren van de publieke omroep er onder vallen.

Het meest recente totaaloverzicht over topinkomens in de publieke sector dateert van vorig jaar januari. Daaruit bleek dat 2.651 medewerkers en bestuurders een inkomen hadden dat boven de nu nog geldende 130-procent norm uitkwam.