De ster Kappa Cassiopeiae gaat helemaal niet zo hard

In de wetenschapsbijlage van de NRC van zaterdag 1 maart 2014 staat de prachtige foto van de boeggolf die de heldere ster Kappa Cassiopeiae opwekt door zijn beweging door het interstellaire gas. Daarbij wordt vermeld dat deze “wegloopster” met een snelheid van 1100 km per seconde door de ruimte en door dit gas snelt. De NASA had deze enorme snelheid in het persbericht over de ontdekking van de boeggolf vermeld en het bericht van deze snelheid is de hele wereld over gegaan, zoals tientallen berichten op internet tonen.

Als men echter de nauwkeurig gemeten snelheid van deze ster in de literatuur opzoekt, vindt men dat hij slechts met een snelheid van zo’n 25 km per seconde ten opzichte van onze zon beweegt en ten opzichte van het gas in zijn buurt niet sneller dan ongeveer 45 km per seconde. Dat is een normale snelheid voor een zware “wegloopster”, die zoals deze ster, een keer of 40 zo zwaar is als de zon.

Dergelijke sterren bewegen nooit harder dan 150 km per seconde, en de NASA onderzoekers hebben kennelijk de snelheid van de “sterrenwind” die deze ster uitblaast, en die ongeveer 1000 km per seconde is, verward met de snelheid waarmee de ster door de ruimte vliegt.