Grote olievlekken bij Vietnam wijzen mogelijk op vermist toestel

Het toestel van Malaysia Airlines verdween afgelopen nacht en is nog altijd niet teruggevonden.
Het toestel van Malaysia Airlines verdween afgelopen nacht en is nog altijd niet teruggevonden. Foto AP / Laurent Errera

Gevechtsvliegtuigen van de Vietnamese luchtmacht hebben op zee twee olievlekken waargenomen die mogelijk afkomstig zijn van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines dat vanochtend vroeg van de radar verdween. Dat meldt persbureau AP.

Het vliegtuig, dat gisteravond uit Kuala Lumpur vertrok met als bestemmming Peking, had 239 inzittenden aan boord, onder wie één Nederlandse vrouw. De afgelopen uren leverde een gezamenlijke zoektocht van Maleisië, Vietnam en Singapore op de Zuid-Chinese Zee niets op.

In een verklaring meldt de Vietnamese overheid volgens AP dat de olievlekken zijn gezien in de buurt van het zuidelijke puntje van Vietnam. De vlekken zouden tussen de tien en vijftien kilometer lang zijn. Vietnam zegt dat de vlekken qua grootte goed overeenkomen met olievlekken die je na de crash van een vliegtuig mag verwachten.

Luchtvaartmaatschappij kon crash nog niet bevestigen

Vietnamese media meldden vanochtend al dat de Vietnamese autoriteiten signalen van de vermiste vlucht van Malaysia Airlines zouden hebben opgepikt. Vietnamese luchtverkeersleiders hebben echter geen contact met het vliegtuig gehad. Dat het toestel van Malaysia Airlines in zee was gestort, kon de luchtvaartmaatschappij tot nu toe nog niet bevestigen.

Over de oorzaak van het verdwijnen van het vliegtuig bestaat nog geen duidelijkheid. De topman van Malaysia Airlines zei vanochtend dat de twee piloten van het toestel geen noodsignaal hebben uitgestuurd. Dat geen noodsignaal is uitgestuurd, doet vermoeden dat iets zo snel mis ging dat de piloten geen tijd meer hadden dit te melden.

Onder de twaalf bemanningsleden en 227 passagiers waren naast één Nederlander onder anderen 153 Chinezen, 38 Maleisiërs, zeven Indonesiërs en zes Australiërs. Malaysia Airlines heeft een lijst met alle nationaliteiten van de passagiers gepubliceerd op de eigen website.

Melding van gestolen paspoorten

De Italiaanse en de Oostenrijkse passagier die zich volgens de passagierslijst van Malaysia Airlines op de vlucht zouden hebben bevonden, waren dat niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in beide landen meldt dat de paspoorten van beiden eerder zijn gestolen, schrijft persbureau AP.

De Italiaan had al in augustus zijn paspoort als gestolen opgegeven. Het paspoort van de Oostenrijkse passagier was al twee jaar geleden gestolen in Thailand.