Medewerker Rode Kruis gedood in Centraal-Afrikaanse Republiek

Franse soldaten vorige maand in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Franse soldaten vorige maand in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Foto EPA/ Legnan Koula

Een medewerker van het internationale Rode Kruis is vandaag gedood in het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek, meldt de organisatie in een verklaring.

Gewapende mannen waren een katholieke missiepost binnengedrongen in het stadje Ndélé. Daar waren vier medewerkers van het Rode Kruis werkzaam. De drie anderen zijn ongedeerd gebleven. Georgias Georgantas, hoofd van de Rode Kruis-delegatie in het land, zegt “woest” te zijn over de moord en hij roept op medewerkers van humanitaire organisaties te sparen en te respecteren.

De aanval komt een week na waarschuwingen dat humanitaire medewerkers risico lopen in het land, een voormalige kolonie van Frankrijk, schrijft persbureau Reuters. Ook hebben hooggeplaatsten binnen de Verenigde Naties afgelopen week de internationale gemeenschap opgeroepen meer soldaten naar de CAR te sturen.

Al duizenden doden

In het Afrikaanse land zijn al duizenden mensen om het leven gekomen sinds de Sélékarebellen, voornamelijk moslims uit het noorden, een jaar geleden de macht grepen in het land. Het merendeel in de Centraal-Afrikaanse Republiek is christen. Anti-balaka-milities nemen sinds het aftreden van interim-president Michel Djotodia afgelopen januari wraak op de moslimrebellen.

Frankrijk heeft 2.000 troepen in het land ter ondersteuning van een 6.000 man sterke vredesmissie van de Afrikaanse Unie. Volgens schattingen van de VN zijn er 650.000 mensen in de CAR ontheemd, zo’n 300.000 zijn gevlucht naar buurlanden.