kort

Frankrijk

Nederlander krijgt 28 jaar cel voor moord

Een Nederlandse man is in Frankrijk veroordeeld tot 28 jaar cel voor een dubbele moord in 2011. Dat meldde de regionale Franse krant L’Union L’Ardennais vrijdag. Martijn de H. werd door de rechtbank in de Franse Ardennen schuldig bevonden. De aanklager had levenslang geëist. De Nederlandse zakenman zou zijn slachtoffers een huis hebben willen verkopen dat niet meer van hem was. Er zou een ruzie zijn ontstaan, die uit de hand liep. De H. zou in Nederland, België en Frankrijk al met justitie in aanraking zijn geweest vanwege oplichterij.

4,4-DMAR

Europol waarschuwt voor synthetische drug

Europol en het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) waarschuwden vrijdag voor het gebruik van synthetische drugs. De instanties roepen op om op te passen met de drug 4,4-DMAR, een afgeleide van 4-methylaminorex. Die bevat een nieuwe stof waaraan in Groot-Brittannië vorig jaar achttien mensen zijn overleden en in Hongarije acht. De drug is volgens de instanties ook aangetroffen in Nederland, Denemarken, Finland en Zweden. Uit onderzoek naar de slachtoffers is gebleken dat de drug vooral gevaarlijk is wanneer deze wordt ingenomen in combinatie met andere drugs.

Turkije

Erdogan dreigt Facebook te verbieden

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd Facebook en YouTube te verbieden. De premier zei in een interview met televisiezender ATV dat de sociale media worden gebruikt voor spionage en immoreel gedrag. De afgelopen weken lekten via de websites opnamen van gesprekken tussen de premier en zijn zoon over verduisterde contanten uit. De president ontkent in alle toonaarden dat de opnamen echt zijn. De Turkse president Abdullah Gül verzette zich vrijdag tegen Erdogans idee. Volgens Gül kan er geen sprake van zijn dat Turkije sociale media gaat censureren.

    • Novum
    • NRC
    • Ap