Kijken: zij willen naar Mars en hoeven niet meer terug te komen

Still uit documentaire Mars One Way

Regen en sneeuw, dat gaat Will missen. Mensen niet echt. Hij en vele anderen ter wereld hopen in 2024 naar Mars af te reizen en daar te blijven. In de Amerikaanse korte documentaire Mars One Way komen er vijf aan het woord. Allemaal met hun eigen levensverhaal, allemaal met hun eigen beweegredenen.

Zoals Will dus, de schuw ogende jongen uit Utah die zichzelf vervoert op iets dat een solowheel heet, een soort Segway zonder iets om je aan vast te houden. Of Kitty, de kapster die ook astronaut wil zijn, die een standbeeld op de planeet wil. Haar vriendje achterlaten zou ze ervoor overhebben, maar had ze kinderen gehad, dan zou ze nooit gaan.

Ken wel, hij heeft er vier, en een vrouw. “Wie heeft er nou kinderen en is er vervolgens niet de rest van hun leven om voor ze te zorgen?”, vraagt hij zelf. Dan is er Cody, de imker die van alle dingen, van alle levende wezens, het meest zijn bijen zou missen. En Casey, de man die zelf zegt “geen richting te hebben in het leven”, die slechts “een drol is in de toiletpot die het leven heet”.

Bekijk de korte docu van Vita Brevis Films, geregisseerd door Skylar Nielsen:

Mars One Way from VITA BREVIS FILMS on Vimeo.

Nederlands project

Het inmiddels bekende project Mars One is het werk van Nederlanders. De bedoeling is dat er uiteindelijk een permanente kolonie wordt gesticht op de planeet. In 2018 zou er voor het eerst een onbemande vlucht richting Mars moeten. Ruim 200.000 mensen meldden zich aan. Inmiddels zijn er, na een selectie, nog maar iets meer dan duizend gegadigden over.

Lees ook het verhaal ‘Een enkeltje Mars om onsterfelijk te worden’, een interview met Bas Lansdorp van Mars One, dat eind februari in NRC Handelsblad verscheen. Voor abonnees gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.