Grootste roofdino lag op het strand

Iedere vakantie gingen vader en zoon dinobotten zoeken op het Portugese strand. Op een dag vonden ze een tand van 15 centimeter.

Als je deze zomer naar het strand gaat, moet je goed om je heen kijken. Misschien vind je tussen de schelpen en rotsen wel een dinobot!

Dat overkwam Jacob Walen en zijn vader Aart, uit Gelderland. Jacob gaat elke zomer naar hetzelfde vakantiehuisje in Portugal. Surfen, zwemmen, tennissen. En dinobotten zoeken, samen met zijn vader.

Een aantal jaar geleden, in 2003, vond Jacob een interessante steen tussen de rotsen. Hij was toen zeven. Hij vroeg aan zijn papa wat het was. Die kon het bijna niet geloven. In de steen zaten een dinotand en een stuk dinokaak!

De tand was van een gevaarlijke en geheimzinnige dino: Torvosaurus. Het is de grootste roofdino die ooit in Europa heeft rondgestampt. Van kop tot staart was Torvosaurus 10 meter lang: net zo lang als een bus! Zijn naam betekent niet voor niets ‘woeste hagedis’.

Ook de kop en tanden van Torvosaurus waren reusachtig. De tand die Jacob en Aart vonden was bijna 15 centimeter lang. Zo groot als het mes waar jij je boterhammen mee smeert. Daarmee had Torvosaurus je makkelijk in duizend stukjes kunnen scheuren. Hij joeg op andere dinosauriërs, zoals langnekdino’s. Torvosaurus leefde 150 miljoen jaar geleden, in het Jura.

Toch was Torvosaurus niet de allergrootste roofdino ooit. Dat was de Tyrannosaurus rex. Maar die leefde bijna 100 miljoen jaar later dan Torvosaurus. En veel verder weg, in Amerika.

In Amerika leefde ook een Torvosaurus. Maar die was van een andere soort dan de Torvosaurus die Jacob en Aart hebben gevonden.

„Het is natuurlijk een droom om zelf een dino te vinden”, zegt papa Aart aan de telefoon. „En dan nog een stuk van de schedel. En dan nog zulke tanden. Mooier kan natuurlijk niet.”

Aart heeft nog wel een paar tips voor als je deze vakantie zelf dinobotten wilt gaan zoeken: „Goed rondkijken en niet zomaar rondfluiten. Als je een beetje serieus zoekt, kun je binnen een half uur een brokje dinobot vinden.”