Eerbetoon aan Thelonious

Gaan // Jazz Lantaren venster Rotterdam Zaterdag, vanaf 20.30 uur

Thelonious Monk (1917-1982) was een van de meest eigenzinnige jazzpianisten. Met zijn vingers recht in plaats van gekromd dreunde hij op de toetsen. Zijn composities klinken vele decennia later nog even fris. Waar het in de jazz veelal gaat om het uitbuiten van kleine, eenvoudige motiefjes, waren Monks thema’s op zich al briljant – eigenaardig, syncopisch, maar vaak met een klassieke zinsbouw (luister eens naar zijn standard ‘Well you needn’t’). Zijn muziek staat centraal zaterdagavond in LantarenVenster in Rotterdam. Verschillende componisten werden uitgenodigd om werk te schrijven geïnspireerd door Monk. Die stukken worden gespeeld door het Clazz Ensemble, daarnaast worden er verhalen verteld over Monk en videoprojecties van hem vertoond, zodat hij er zelf toch nog een beetje bij is.