Een bijennestje behangen met plastic

illustratie irene goede

De behangersbij is een vrije bij. Ze dient geen koningin en leeft niet in een korf. Ze doet haar werk helemaal alleen. En welk klusje doet ze dan het liefst?

Juist ja, behangen. In de lente kun je de behangersbij aan het werk zien. Driftig zoemt ze dan door de tuin. Ze is op zoek naar bladeren om haar nest mee te bekleden.

Ah, kijk, een rozenblaadje. Mooi rood behang, voor in de kinderkamer! Tjomp, krunsj. Met haar kaken knaagt de behangersbij een gat in het blad. Ze rolt het uitgeknaagde stukje blad voorzichtig op, klemt het tussen haar zes pootjes en vliegt ermee naar haar nest. Dat nest is meestal een gangetje in het hout of in de grond. Van lange stukjes blad maakt de bij behang, de ronde worden tussenwandjes. Zo bouwt de bij een lange rij van kamers in het gangetje.

Zodra er een kamertje af is, legt de behangersbij er één eitje in. Ze laat ook wat nectar en stuifmeel achter in het kamertje. Dat is voer voor haar larvenkindjes, zodra die uit het ei kruipen.

In tuinen en in parken zijn er bladeren genoeg . Maar wat als er geen bladeren te vinden zijn? Bijen in de grote stad kennen dat probleem. En ze hebben er ook wat op gevonden: ze gebruiken gewoon plastic.

Dat hebben biologen uit Canada ontdekt. Toen ze een een nestje van een stadsbij uit elkaar peuterden, vonden ze daar in plaats van groene blaadjes witte stukjes plastic. Van een boodschappentas.

De bijenlarven hadden daar geen last van. Ze zagen er gezond uit, in hun plastic kamertjes. Toch merkten de biologen dat het nest het een en ander mankeerde. Het plastic plakte niet zo goed als dat bladeren doen. De kamers vielen uit elkaar toen de biologen ze vastpakten.

Ook waren de randjes van de afgeknaagde stukjes plastic slordig en rafelig. Als de bijen bladeren afknagen, zijn de randjes scherp en glad. Bijenkaken zijn niet gemaakt om boodschappentassen te knippen.

De biologen willen nu graag weten of de behangersbijen dit vaker doen. Was dit een vergissing of een nieuwe, stadse behangtechniek?