Een bakkie troost voor de voormalige DE-topman

Het was vorig voorjaar toen Michiel Herkemij het koffiebranderijtje in Uithoorn binnenstapte. „Wow, dit is fantastisch”, riep hij, volgens de vertelling van oprichter Sebastiaan Hooft deze week. „Hij zei: ‘Ik heb ook wel eens wat met koffie gedaan’.” In december besloot Herkemij privé te investeren in Amsterdam („nou ja, onder de rook van...”) Coffee Roasters. „Waar het op neerkomt”, zegt Hooft, „is dat hij ons helpt het jaar door te komen.” Bij het bedrijfje werken 12 mensen.

Michiel Herkemij werd eind 2012 door president-commissaris Jan Bennink als topman weggeschoven bij DE Master Blenders 1753 (Douwe Egberts, in de volksmond). Sinds kort is hij hoogste baas bij het Brabantse vleesverwerkingsbedrijf Vion. Kennelijk doet hij toch nog iets met zijn liefde voor koffie. En met zijn verzilverde DE-aandelen – naar schatting zeker 3 miljoen euro.

„Je zou ook kunnen zeggen dat hij zijn sociale hart laat spreken”, zegt Hooft. Bij Amsterdam Coffee Roasters werken mensen die „op de een of andere manier buiten de reguliere arbeidsmarkt zijn gevallen”. Zij krijgen een tweede kans, aldus Hooft. Verder wil de branderij – zoals overigens iedere koffieverkoper heden ten dage – koffieboeren een „eerlijke prijs” garanderen.

Voor Herkemij zich in zijn DE-avontuur stortte werkte hij jarenlang bij bierbrouwer Heineken. Zijn liefde voor bier is nooit overgegaan, zei hij eens in deze krant. „Het bierbloed stroomt nog steeds door mijn aderen.” Misschien is er een leuk bierbrouwerijtje dat nog een sponsor zoekt?