‘Belazerd worden, dat vind ik het moeilijkste’

Patty Geneste

(51) is eigenaar van Absolutely Independent. Ze produceert en verhandelt televisieformats.

Foto Maurice Boyer
Foto Maurice Boyer

Drijfveer

„In mijn studententijd wist ik al dat ik voor mezelf wilde beginnen. Ondernemen zit in de genen aan mijn moeders kant. Mijn oma had twee kledingzaken, mijn oom negen kapsalons. Ik wilde ook zelf bepalen welke koers ik zou volgen, vrij zijn. Maar er zat ook prestige bij, ik moest mezelf bewijzen dat ik het kon. Die bewijsdrang had ik ook in sport en bij spelletjes. Ik ben een goede verliezer, maar ik win liever. Ik noem mezelf weleens een alfavrouwtje. Ik heb de neiging om de leiding te nemen.”

Voorbeeld

„Ik was zoekende, tot ik bij Joop van den Ende kwam. Het verkopen van formats was nieuw, we moesten het vak uitvinden. Het had alles in zich. Het product was creatief, een show met blauw licht moest in Frankrijk met oranje licht, anders werkte het niet. Maar we moesten ook hard onderhandelen en strategisch denken, want als wij een format verkochten, wilde Joop vaak het productiebedrijf kopen. Die tijd is mijn basis. Ook hoe hij zijn bedrijf leidde. Na een deal was er altijd champagne. Joop voor de groep: ‘Dat hebben we fantastisch gedaan.’ Altijd ‘we’. Daar kreeg ik zo’n kick van.”

Intuïtie

„Als iemand met een goed idee voor een format komt, voel ik onrust, tintelingen in mijn hele lichaam. Natuurlijk zeg ik soms op rationele gronden alsnog ‘nee’. Bijvoorbeeld omdat een format vooral geschikt is voor de Nederlandse markt. Daar kan mijn bedrijf niet op draaien. Maar het gaat om het buikgevoel. Het gevaar van te veel nadenken is dat je gaat luisteren naar wat iedereen zegt. Geen spelshow, geen dagelijkse soap. Maar als het format goed is kan een spelshow wel. Inmiddels weet ik dat de beste ideeën voortkomen uit mijn omgeving en uit wat ik zelf meemaak. Dus ik hou mijn voelhoorns uitgestoken.”

Prestatie

Spoorloos werd aanvankelijk niet beschouwd als programmaformat. Je verkoopt immers het idee dat je op zoek gaat naar je biologische ouders, hoe bijzonder is dat? Maar we verkopen ook de contacten met vijftig agenten wereldwijd die precies weten hoe ze iemand kunnen vinden. En de methode waarop je iemand benadert die je hebt gevonden. En de structuur in de uitzending: hoe vertel je het verhaal? Ik heb Find my family nu vijftien keer verkocht. Voor dat internationale succes neem ik graag de credits.”

Pijn

„Belazerd worden vind ik het moeilijkste van ondernemen. Als het zakelijk is, een format dat wordt gekopieerd, gaat het nog, maar ik heb ook medewerkers gehad die van mij stalen en contracten vervalsten. Persoonlijk verraad, dat raakt me diep. Nu ik dit vertel voel ik weer de blokkade in mijn adem. Ik raakte erdoor gehard, begon mijn empathisch vermogen af te schermen om maar niet betrokken te raken. Ik ben er bewust aan gaan werken om mijn zachte kant terug te halen, kwaad niet met kwaad te vergelden. Door verantwoordelijkheden te delen, maar ook door te sporten en door reiki.”

Balans

„Toen ik klein was, zei ik al tegen mijn moeder dat ik geen kinderen wilde en dat is niet meer veranderd. Ik heb altijd het gevoel gehad dat een bedrijf en een gezin niet samengingen. Dat koppel ik aan die bewijsdrang, het oergevoel: dit moet ik doen. Ik wilde me volledig focussen op het bedrijf. Zelfs met mijn man en vrienden vind ik het lastig om mijn werk achter me te laten. Ik moet heel bewust uit mijn werkrol stappen, andere kleren aandoen, mijn hoofd om. Anders blijf ik zeggen: doe dit, doe dat.”

Bewustwording

„Ik kon me niet voorstellen dat ik mijn bedrijf ooit niet meer wilde leiden, maar zo is het wel, ik wil niet meer. Per 31 maart wordt Absolutely Independent overgenomen. Drie jaar geleden overleed mijn vader, niet lang na zijn pensioen. De jaren waarnaar hij zo had uitgekeken, bam, weg. Toen ik kort daarna vijftig werd kwam het besef: ik moet anders gaan leven. Altijd die onrust, die BlackBerry, het voelt niet meer goed. Ik blijf betrokken bij Absolutely en blijf tijd steken in FRAPA, onze belangenorganisatie en in mijn bedrijf op Curaçao. Maar met meer balans. Als die handtekening staat, gaat de champagne open.”