Amerikaans banencijfer verrast positief na zorgen over herstel

Na een reeks slechte berichten, kwam er vrijdag weer wat positief nieuws over de Amerikaanse economie. De Fed beslist over tien dagen of het steunprogramma verder wordt afgebouwd.

Zou Janet Yellen het weerbericht de afgelopen weken extra scherp in de gaten hebben gehouden? De vorige maand aangetreden voorzitter van de Federal Reserve moet over tien dagen haar eerste besluit nemen over het Amerikaanse steunprogramma. Economen zijn nu druk aan het uitzoeken hoezeer het strenge winterweer van invloed is geweest op de economie, en welke ontwikkelingen structureel zijn.

De vrijdag verschenen werkgelegenheidscijfers voor de maand februari verrasten de meeste analisten. In plaats van de verwachte 149.000 nieuwe banen waren er 175.000 bijgekomen. Dat was een grote verbetering ten opzichte van januari, toen er 129.000 nieuwe banen waren (dit cijfer is vrijdag omhoog bijgesteld).

Paradoxaal genoeg werd ook het gestegen werkloosheidspercentage enthousiast ontvangen. Niet 6,6 maar 6,7 procent van de beroepsbevolking staat nu geregistreerd als werkzoekend. Positief hieraan is dat meer mensen blijkbaar hoop hebben dat werk zoeken ook echt een baan kan opleveren; in de afgelopen maanden daalde het werkloosheidspercentage voor een groot deel doordat teleurgestelde werkzoekenden de arbeidsmarkt de rug toekeerden.

De laatste weken ontstond er bij analisten enige zorg dat het economische herstel in de VS zou zijn afgezwakt. In de eerste elf maanden van vorig jaar kwamen er gemiddeld 205.000 banen per maand bij, maar sinds december was dat aantal gedaald tot 129.000. De economische groei in het vierde kwartaal moest worden bijgesteld van 3,2 procent naar 2,4 procent op jaarbasis.

„Er zijn de laatste tijd nogal wat statistieken die wat tegenvallen”, zei Yellen vorige week tegen de Senaat. „De komende weken zullen we proberen om beter vat te krijgen op de vraag hoeveel daarvan kan worden verklaard door het weer en welk deel eventueel komt door minder goede vooruitzichten.”

Analisten zijn na de werkgelegenheidscijfers van gisteren eensgezind dat de Fed bij de volgende vergadering over tien dagen zal besluiten om het afbouwen van het steunprogramma voor de Amerikaanse economie in het eerder ingeslagen tempo voort te zetten. Bij de afgelopen twee vergaderingen besloot de Fed steeds om de maandelijkse aankopen van staats- en hypotheekobligaties met 10 miljard dollar per maand te verminderen.

Er waren wel enkele negatieve factoren de afgelopen weken die geen verband hielden met het weer. Bedrijven hebben in de tweede helft van vorig jaar grote voorraden opgebouwd, waardoor de vraag naar nieuwe productie voorlopig lager zal zijn. Ook is er eind vorig jaar gesneden in de werkloosheidsuitkeringen en wordt er bezuinigd op voedselbonnen voor minima. Beide maatregelen zullen de uitgaven van consumenten drukken.

Yellens voorganger Ben Bernanke was desalniettemin positief. Na zijn vertrek bij de Fed is hij toegetreden tot het lezingencircuit. Afgelopen dinsdag verdiende hij volgens Amerikaanse media minstens 250.000 dollar met zijn eerste toespraak, tijdens een conferentie in Abu Dhabi. Gisteren sprak Bernanke voor leiders uit de olie-industrie in Houston. Daar zei hij dat het werkgelegenheidscijfer „in de pas loopt met een herstellende economie”.