Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

007

Youp

Soms begint de dag gewoon vrolijk. Neem nou gisterochtend. Het vroege Journaal van acht uur. Herman van der Zandt meldt vanuit Sotsji dat het nog niet duidelijk is of de paralympiërs uit Oekraïne geheel of gedeeltelijk bij de opening aanwezig zullen zijn. Dat geheel of gedeeltelijk zorgt ervoor dat ik de rest van de dag een grote glimlach op mijn gezicht heb.

Poetin was weer even terug in het olympisch dorp. Zal hij daar nog wel eens denken aan het ontspannen biertje dat hij een paar weken geleden met Max en Lex in die Hollandse Heinekenkroeg dronk? Of heeft hij op dit moment andere dingen aan zijn kop? Hoeveel paralympiërs komen er over vier jaar trouwens bij? Alleen Russen en Oekraïners? Of ook andere nationaliteiten? Hoeveel bloed zal er worden vergoten op de Krim? Of is de strijd al gestreden en is het eigenlijk een puur administratieve kwestie? Ik vrees het laatste.

In Griekenland, waar Max en Lex sinds kort een vakantiestulpje hebben, zijn ze de buren van Vladimir. Onze Willy zal toch raar opkijken als hij komende zomer ontdekt dat Poetin een groot deel van zijn tuin heeft ingepikt omdat hij vindt dat dat deel historisch gezien aan hem toebehoort. Wat doet onze koning dan? Rutte bellen? En wat zegt Mark? Dat hij vooral de dialoog moet blijven voeren? Of raadt hij Lex aan om de andere buurman in te schakelen? Dat is namelijk Sean Connery, in mijn ogen nog steeds de enige echte 007. Opeens zie ik een fantastische James Bondfilm waarin de Nederlandse koning samen met de Britse geheim agent actie onderneemt om een stukje tuin te heroveren. Of onze minister van Defensie een rolletje krijgt? Ik denk dat ik haar de hele film met Onno Hoes en Plasterk in Maastricht de polonaise laat lopen. Want dat deed ze afgelopen weekend. Het was tenslotte carnaval. Je hebt hoofdzaken en bijzaken. Dat Hoes en Plasterk na een turbulente periode aan een verzetje toe waren snap ik, maar wat deed onze Jeanine daar? Op dat moment staarde de legertop in opperste staat van paraatheid naar de telefoon. Obama kon ieder moment bellen. De hele wereld hield zijn adem in. Vliegdekschepen zetten al voorzichtig koers richting de Zwarte Zee. Mensen vroegen zich af of ze al moesten gaan hamsteren. En wat deed Jeanine? Die zette zich op een selfie met Albert Verlinde.

Inmiddels heeft Nederland ook sancties genomen en de honderden miljoenen van de vroegere Oekraïense president en zijn kornuiten bevroren. Hoe dat geld hier komt? Wij zijn een belastingparadijs en trekken al jaren dit soort gajes aan. Tuig dat alles wil behalve belasting betalen. Nederlandse financiële cowboys hadden de president en zijn vriendjes een tijdje geleden tijdens een voorlichtingsavondje uitgelegd hoe ze hun bij elkaar geroofde miljoenen bij ons konden stallen. U2 doet het ook al jaren en die Bono plengt dagelijks hete tranen op het graf van Nelson Mandela, dus dan deugt het systeem. Waar die cowboys dat soort louche avondjes geven? Gewoon op de Nederlandse ambassade in Kiev. En op kosten van onze koning wordt er een gezellig hapje en een slokje geserveerd. Waar heb je anders zo’n ambassade voor?

U denkt toch niet dat we die gejatte miljoenen binnenkort terug gaan geven aan de bevolking van Oekraïne. Natuurlijk niet. Over een tijdje is er een diplomatieke oplossing gevonden en hoort de Krim gezellig bij Rusland. Een zootje advocatentuig van de Amsterdamse Zuidas meldt zich dan namens Janoekovitsj en zijn vriendjes bij de Nederlandse overheid en de zaak wordt binnen de kortste keren netjes opgelost. De heren krijgen hun zuurverdiende geld terug! Misschien heeft Vladimir het in de zomer ook nog wel even besproken met zijn vakantiebuurman met wie hij ongetwijfeld een keer een ontspannen zondagmiddagbiertje drinkt. Of ze bellen even.

Misschien schrijf ik die bekakte Joris Demmink ook nog wel in mijn film. Als dorpshomo. Leuk contrast met 007 die uitsluitend geïnteresseerd is in jonge, strakke bikinidames. En het kan een leuke confrontatie worden met de homohater Poetin. Of er ook een rolletje is weggelegd voor de genoemde officieren van justitie? Waarom niet? Ik zie echt een film met mogelijkheden.

Het eindshot heb ik ook al in gedachten. Na alle turbulentie is de epiloog voor Henk Kamp, die gisteren zei dat de gasleveranties van de Russen voorlopig veilig zijn gesteld. Daar mag hij de film mee afsluiten. Want daar gaat het natuurlijk om. Als we maar lekker comfortabel kunnen douchen. Kan ons die Tataren en Oekraïners schelen. Als wij Nederlanders er maar warmpjes bij zitten. Polonaise.