Zuid-Afrika zet Rwandese diplomaten uit - ‘maat is vol’

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma (tweede van rechts) met onder anderen de Rwandese president Paul Kagame (tweede van links). Foto EPA / Elmon-Jiyane / GCIS

Zuid-Afrika heeft drie Rwandese diplomaten het land uit gezet. Ze zouden een aanslag op een Rwandese dissident eerder deze week hebben voorbereid. Rwanda reageerde door zes Zuid-Afrikaanse diplomaten weg te sturen, meldt persbureau Reuters.

Gewapende mannen braken maandagavond in bij de ex-legerleider Faustin Kayumba Nyamwasa. Hij is een fel tegenstander en groot rivaal van de Rwandese president Paul Kagame en woont in Johannesburg. In 2010 werd twee keer een aanslag op zijn leven gepleegd.

De laatste druppel

Zuid-Afrika is het zat door Rwanda gebruikt te worden als jachtterrein op dissidenten, zegt onze correspondent Bram Vermeulen.

“In januari werd het voormalig hoofd van de Rwandese militaire inlichtingendienst dood gevonden in zijn hotelkamer. Hij was gewurgd. Hij vluchtte naar Zuid-Afrika nadat hij in onmin was geraakt met president Kagame. Die reageerde nogal laconiek op de moord. Na de aanval van deze week was kennelijk voor Zuid-Afrika de maat vol.”

De geheime dienst in het land zegt bewijs te hebben dat de actie deze week is georkestreerd vanuit de Rwandese ambassade. Kagame verwijt Zuid-Afrika onderdak te bieden aan mensen die verantwoordelijk worden gehouden voor terrorisme.

    • Laura Klompenhouwer