Zo mooi zou het kunnen zijn

Foto AP/Alexander F. Yuan

Op een reclamebord in Shijiazhuang, een stad met ruim tien miljoen inwoners in het noorden van China, is een parkachtig landschap afgebeeld: het barst van het groen en de lucht is strak blauw– geen wonder dat het stelletje dat er wandelt gelukkig lijkt.

De vraag is of dit ideaal hier ooit echt kan bestaan. De flatgebouwen verderop staan in een grauwe mist: smog.

Vorige week heeft Li Guixin, een inwoner van Shijiazhuang, de Chinese regering voor de rechter gesleept omdat er in zijn ogen te weinig wordt gedaan tegen luchtvervuiling. Hij eist een schadevergoeding voor de inwoners die de lucht inademen. Het is de eerste keer dat in China zo’n aanklacht wordt ingediend, meldde een staatskrant.

Eind februari bleek dat de concentratie fijnstof per vierkante meter in Beijing (driehonderd kilometer bij Shijiazhuang vandaan) was opgelopen tot 444 microgram. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn waarden boven de 25 microgram al schadelijk.