Wat ze in Den Haag over gemeenten zeggen

Dat stond op 26 mei in nrc.next.

Sybrand Buma: ‘Rutte beloofde 1.000 euro, maar belasting ging omhoog’

Verkiezingstijd. Het uitgelezen moment voor oppositiepartijen om ‘gebroken beloftes’ van de coalitie nog eens goed in te wrijven. CDA-leider Buma, tijdens het Radio 1-debat op woensdag: „Voor de verkiezingen van december 2012 beloofde Mark Rutte iedere Nederlander 1.000 euro, (…) maar het enige wat Nederland zag waren belastingverhogingen.” Klopt dat?

VVD-leider Rutte beloofde niet „iedere Nederlander” 1.000 euro, zoals Buma beweert, maar alle werkende Nederlanders. Dat moest gebeuren via een verhoging van de arbeidskorting, de fiscale heffingskorting waardoor werkenden minder belasting hoeven te betalen.

Eerlijk is eerlijk, het is Rutte bijna gelukt. Volgens de nieuwe belastingregels stijgt de arbeidskorting voor de meeste inkomens fors. Inkomens van 40.000 euro krijgen in 2017 euro 951 euro méér korting dan in 2013, bijna de beloofde 1.000 euro. Rutte kan zijn belofte alleen niet waarmaken voor de hoge inkomens, die veel minder korting ontvangen. Maximaal 766 euro voor inkomens van 90.000 euro. En verdien je boven de 110.00 euro, dan ontvang je helemaal geen arbeidskorting.

Heeft Buma gelijks als hij zegt: „het enige wat Nederland zag waren belastingverhogingen”? Nee, behalve de verhoging van de arbeidskorting nam de coalitie verschillende lastenverlichtende maatregelen, zoals een lager belastingtarief in de eerste schijf. Al met al beoordelen we Buma’s stelling daarom als grotendeels onwaar.

Een kanttekening is wel op zijn plaats. De veranderingen in de toeslagen, de verhoging van het btw-tarief en andere bezuinigingsmaatregelen zullen op de koopkracht blijven drukken. Daarmee is het plezier van een extra duizend euro per jaar snel vervlogen.

    • Reinier Kist