Waarnemers OVSE voor tweede keer geweerd uit de Krim

Russische militaire helikopters vliegen boven een Oekraïens schip in de haven van Sebastopol. Foto AFP / Filippo Monteforte

Het is de internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa voor de tweede keer niet gelukt de Krim binnen te komen. De veertig militaire waarnemers zijn op de grens van Oekraïne en het schiereiland tegengehouden door gewapende mannen, meldt persbureau AFP. Gisteren, bij de eerste poging, gebeurde hetzelfde.

De waarnemers bevinden zich in de buurt van het dorpje Tsjongar, een van de twee toegangspunten tot de Krim. Achter hen reed een vijftigtal civiele Oekraïense auto’s.

‘Opvallende ontwikkeling’

De waarmeningsmissie van de OVSE wordt gesteund door vijftien landen. Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets zei gisteren dat het opvallend is dat medewerkers van de organisatie niet worden toegelaten.

“Ook de Krim is, ongeacht of het hoort bij Oekraïne dan wel Rusland, lid van de OVSE. Aldus lijkt Rusland de OVSE de facto tot volstrekt verwaarloosbaar multilateraal orgaan te degraderen. Daarmee plaats Moskou het Westen voor het zoveelste dilemma: gaan de Verenigde Staten en Europa nu wel gezamenlijk optrekken of blijven de (nuance)verschillen domineren?”

Ondertussen in Rusland

In Moskou zijn volgens de lokale politie 65.000 mensen afgekomen op een concert ter ondersteuning van de pro-Russische bevolking op de Krim. De autoriteiten van de autonome Oekraïense republiek sloten zich gisteren per decreet aan bij Moskou. De betogers hadden vlaggen bij zich met teksten als “de Krim is Russisch grondgebied” of “De Krim, wij staan aan jullie kant”.

Twitter avatar leonidragozin Leonid Ragozin Kremlin-bound - buses bringing people for anti-Ukraine rally in Moscow http://t.co/QbrWqdcjbD

En in Nederland

Op zijn wekelijke persconferentie na de ministerraad liet premier Mark Rutte weten dat hij niet verwacht dat economische sancties tegen Rusland het economisch herstel in Nederland in de knop zal breken. De situatie op de Krim blijft buitengewoon zorgelijk, aldus Rutte. “De-escalatie en dialoog” blijven volgens hem de kernwoorden. Hij benadrukte dat hij niet bang is voor een militair conflict met Rusland, maar dat het wel zorgelijk is dat de situatie “niet verder lijkt te escaleren, maar ook niet te de-escaleren.”

    • Laura Klompenhouwer