Vrouwonvriendelijk? Meteen afkappen, dien de man van repliek

Eigen schuld dat mannen ons niet als gelijken zien, vindt Anna Krijger.

‘Overgangsteefjes’. Zo noemde Youp van ’t Hek afgelopen zaterdag vrouwen in de overgang. Ik hoop dat niet veel vrouwen zich uit hun menopauzale tent lieten lokken. Zij hoeven zich namelijk niets aan te trekken van een puberende oude man die vrouwelijke leeftijdsgenoten bespot om gejuich van andere mannen in ontvangst te kunnen nemen. Want hij meent het niet echt. En wij kunnen best tegen een grap.

We moeten ons pas zorgen maken als het geen grap is. Als de man achteloos zijn gevoelens de vrije loop laat en zijn stream of consciousness verraadt dat hij écht twijfelachtige ideeën over vrouwen heeft.

Voor het VPRO-programma 24 uur met… interviewde Theo Maassen eind januari actrice Victoria Koblenko. Maassen zei nog nooit seks te hebben gehad met een ‘negerin’ met dikke billen. „Vind je het niet fascinerend om te zien?”, vroeg Koblenko.

Natuurlijk vond hij dat. Hij zou wel op die billen moeten slaan, bekende hij. „Ja natuurlijk”, zei Koblenko enthousiast. „En hard”. „Ja, onaangenaam hard”, glunderde Maassen.

Koblenko, vrouw en behorend tot een etnische minderheid, had geen probleem met de seksistische en racistische uitlatingen van Maassen. Ze deed er een schepje bovenop. Ik snap dat: mannen confronteren met hun vrouwonvriendelijke uitspraken is gezeik. En vrouwen zeiken al zo veel.

„Ik kan niet koken”, zei ik laatst tegen een collega. Verschrikt keek hij me aan. „Hoe moet dat als je straks getrouwd bent?” Misschien naïef, maar ik had daar nog geen probleem in gezien.

Een andere mannelijke collega stuurde me een link van de ‘vrouwenpartij’ en vroeg: „Wat vind jij hier als vrouw van? Belachelijk toch!”. Tja, er zijn ook partijen die menen dat ze voor liberalen, christenen, dierenliefhebbers of andere minderheden moeten spreken. Dat stoort me ook niet.

Mijn vriend, die op het gebied van uiterlijke verzorging ‘minimale inspanning’ als adagium voert, houdt er voor vrouwen een minder soepele standaard op na. Ieder kilootje te veel of te weinig wordt door hem geregistreerd en gekeurd.

Vind ik dit leuk? Nee. Maar zo zijn ze toch gewoon, die kerels? Ik maak daar geen probleem van. Ik wil geen zeikwijf zijn.

Theo Maassen en die lieve mannen van mij kunnen er niets aan doen. Als zelfs hoogopgeleide en bijdehante vrouwen als Victoria Koblenko en ikzelf die kerels niet op hun seksistische blinde vlek wijzen, wie doet het dan?

Het is onze eigen schuld dat mannen ons niet als gelijken zien. Zolang wij hun uitspraken vergoelijken omdat we bang zijn voor zeurkousen te worden uitgemaakt, hoeven we ook niet te verwachten dat ze hun eendimensionale vrouwbeeld bijstellen. Dien de man van repliek, dat kan hij best hebben. Vrouw, durf te zeiken!

    • Anna Krijger