Meer mbo’ers kunnen meestertitel krijgen als ‘bewijs van goed vakmanschap’

Mbo’ers die een opleiding volgen tot bijvoorbeeld gameontwikkelaar, maken voortaan ook kans op een meestertitel. Om dat te bereiken gaan ze, net als hun medestudenten die een ambachtelijke opleiding volgen, in de leer bij een ‘meester’. Dat heeft minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) vandaag bekendgemaakt. In de zogenoemde ‘meester-en-gezelformule’ krijgen de leerlingen de basis van een vak op school, maar wordt hij of zij in de praktijk een meester. Het is dan aan de branche om de meestertitel toe te kennen als bewijs van goed vakmanschap. „Dit opleidingsprincipe wordt sinds de Middeleeuwen succesvol gehanteerd”, aldus Bussemaker. „Zonder goede vakmensen is ons land nergens. De meestertitel maakt goed vakmanschap beter zichtbaar en laat jongeren zien dat zij met een mbo-diploma op zak kunnen doorgroeien naar topniveau.” (NRC)