Voorkom plastic afval

Laten we eerst even vaststellen waar het over gaat: u levert per persoon meer dan 530 kilo afval per jaar in, een forse hoeveelheid. We leveren ongeveer de helft gescheiden in, grotendeels gft en papier. De rest verdwijnt in het restafval.

Sinds de gescheiden plastic-inzameling in 2010 begon, is het percentage plastic in het restafval gedaald van bijna 20 naar 13. Overigens worden alleen plastic verpakkingen apart ingezameld, uw kapotte tuinstoel mag niet mee.

Apart inzamelen geeft dus resultaat, het aandeel plastic in het afval daalt. Maar er zit nog steeds zo’n 20 kilo plastic per persoon in het restafval. Dat moet minder natuurlijk, dus neem de moeite om het te scheiden.

Uit onderzoek blijkt dat u het beter doet bij een huis-aan-huis-ophaalsysteem (zakken aan de straat) dan dat u het zelf moet gaan brengen naar de container ergens in de buurt. U levert bij een haalsysteem de helft meer in. Mooi.

Ook belangrijk is wát u inlevert. Want vervuild plastic kan minder goed worden hergebruikt. Piepschuim hoort er niet in (denk aan schaaltje onder vlees), evenals PVC. Ook het ‘bioplastic’ met zo’n plantlogo erop is geen recyclebaar plastic, maar mag het rest-afval. Bioplastic verzwakt namelijk de producten die van het gerecyclede plastic gemaakt kunnen worden.

Tenslotte: de meest effectieve scheiding is het voorkomen van plastic afval. Gebruik een hippe fles voor uw (kraan!)water en neem een boodschappentas mee naar de winkel zodat u ‘nee bedankt’ kunt zeggen tegen ‘tasje erbij?’

En bent u inmiddels duizelig van alle info? Download dan onze welk-afval-waar-app op recyclemanager.nl.

Heeft u ook een vraag? mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC