Vijfkampster Nadine Broersen wint wereldtitel indoor

Na 25 jaar heeft Nederland er een wereldkampioene indooratletiek bij. Meerkampster Nadine Broersen veroverde vanavond goud op de vijfkamp. Foto EPA/Kerim Okten

Vijfkampster Nadine Broersen is in het Poolse Sopot wereldkampioene indoor geworden. De 101 punten voorsprong die ze meenam naar de 800 meter bleken voldoende.

Ze is de eerste Nederlandse wereldkampioene indoor sinds 1989. Toen pakten Nelli Cooman en Elly van Hulst indoorgoud in Boedapest. Broersen werd op de 800 meter zesde in een tijd van 2.14,97 minuten. Daarmee hield ze niet alleen al haar concurrentes achter zich, maar verbeterde ze ook het Nederlands record van Karin Ruckstuhl naar 4830 punten.

De Canadese Brianne Theisen-Eaton, die tweede werd op de 800 meter, klom naar het zilver met een totaal van 4768 punten. Alina Fodorova uit Oekraïne hield met een persoonlijk record van 4724 punten net een bronzen medaille over. De Amerikaanse Sharon Day-Monroe won het slotonderdeel in 2.09,80 minuten, maar strandde op zes punten van het podium.

Cooman en Van Hulst verdeelden de eerdere vier Nederlandse wereldtitels onderling. Cooman won de 60 meter in 1987 en 1989. Van Hulst was in 1985 de beste op de 1500 meter en won vier jaar later de 3000 meter. De laatste Nederlandse medaille bij een WK indoor was in 2006 voor Ruckstuhl. Zij greep toen zilver. (Novum)