Van Ojik wil lijsttrekker GroenLinks worden bij volgende verkiezingen

Oktober 2013. Fractievoorzitter Bram Ojik maakt bekend dat GroenLinks uit de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2014 stapt. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De huidige fractievoorzitter, Bram van Ojik, wil bij de volgende landelijke verkiezingen lijsttrekker worden van GroenLinks. Dat heeft hij gezegd in een interview met RTL Z.

Van Ojik:

“Ik heb steeds gezegd, het is belangrijk voor GroenLinks dat er continuïteit is van leiderschap en dat je niet weer te snel op zoek gaat naar iemand anders. Dus ik ben wel van plan om dit nog een tijdje te doen.”

“Als er straks Tweede Kamerverkiezingen komen dan komt er binnen GroenLinks een referendum en dan gaan mensen zich kandidaat stellen en kiezen de leden wie de nieuwe lijsttrekker wordt. We weten niet wanneer dat is, dat kan heel snel gebeuren, dat kan uiterlijk in 2017 zijn, dus het antwoord is dat we op dat moment…”

Frits Wester vraagt vervolgens door:

“Maar bij de stand van vandaag gaat u zich kandideren?”
“Bij de stand van vandaag ga ik het nog een hele tijd doen binnen GroenLinks.”

“En dan gaat u zich ook kandideren voor het lijsttrekkerschap?”
“Of ik dat echt op dat moment doe, dat is een beslissing die ik uiteraard pas op dat moment zal nemen.”

“Maar ik proef toch iets bij u van: ik ga het overwegen want eigenlijk wil ik wel.”
“Ik heb het uitstekend naar mijn zin.”

“Dus u wilt het wel.”
“Ik wil het wel.”

Drie weken na de verkiezingen, in oktober 2012, trad Sap terug als Kamerlid, fractievoorzitter en partijleider van GroenLinks, nadat het partijbestuur het vertrouwen opzegde. Bram van Ojik was nummer twee op de lijst en werd de nieuwe fractievoorzitter. Zijn opdracht: de rust binnen de partij te herstellen.

Van Ojik kreeg bij de verkiezingen van 12 september 4.639 voorkeurstemmen. Daarmee was hij, met uitzondering van Norbert Klein van 50Plus, de nummer twee met het minste aantal voorkeurstemmen.

Bekijk hier het interview met Van Ojik, met het gesprek over het lijsttrekkerschap bij GroenLinks vanaf 12.00 minuten

    • Lex Boon