Dit weekend: uitzonderlijk lenteweer boven de vijftien graden

Vijf pasgeboren lammetjes, een vijfling, in de wei bij een schapenhouder in het Overijsselse Witharen. Schapen krijgen wel vaker meerlingen, maar vijf lammetjes in één worp is bijzonder. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het lenteweer dat Nederland ook komend weekend nog te wachten staat, is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. De verwachting van het KNMI meldt dat het morgen maximaal 17 graden, en zondag in het zuiden zelfs maximaal negentien graden kan worden. Normaal gesproken ligt de temperatuur nu gemiddeld rond een maximum van 7,8 graden.

Het record voor de eerste tien dagen van maart in De Bilt staat op 18,4 graden, gemeten op 9 maart 1977. Daar komen we wellicht dit weekend dus overheen of in ieder geval bij in de buurt. Het is dit weekend hier zelfs warmer dan de verwachtingen voor Griekenland en het Turkse Istanbul voor het weekend laten zien. Daar ligt het maximum zondag rond de veertien graden.

Kinderen spelen op het strand van Scheveningen. Foto ANP / Remko de Waal

Het warme weer in ons land en de relatieve koelte in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied hebben volgens Weeronline.nl te maken met een krachtig hogedrukgebied dat dit weekend boven Midden-Europa ligt. In Nederland en de rest van West-Europa levert dat hoge temperaturen op, maar aan de zuidkant wordt koele lucht aangevoerd.

Het KNMI verwacht dat het lenteweer ook na het weekend nog wel even zal aanhouden. Pas volgend weekend volgt waarschijnlijk een overgang naar wisselvallig lenteweer met normale temperaturen.

    • Anouk van Kampen