Erdogan: Facebook afsluiten

De Turkse premier Erdogan dreigt Facebook en YouTube in zijn land te verbieden na de lokale verkiezingen eind deze maand. „We nemen maatregelen na 30 maart, inclusief een verbod”, verklaarde Erdogan gisteravond op de Turkse tv. De sociale media worden volgens Erdogan misbruikt door zijn tegenstanders, met name door Fethullah Gülen, de islamitische geestelijke die vanuit de Verenigde Staten ‘oppositie’ voert. Deze week zijn vijf audiofragmenten van Erdogan op internet gezet. Het zou gaan om compromitterende telefoongesprekken waarin de premier zijn macht aanwendt om de uitkomst van een overheidsaanbesteding en een rechtszaak te beïnvloeden. De afgelopen weken worden steeds nieuwe geluidsfragmenten op YouTube gezet, onder meer van vermeende gesprekken tussen Erdogan en zijn zoon over steekpenningen. De authenticiteit van de opnamen is onduidelijk. Volgens Erdogan gaat het om montages door Gülens aanhangers. (NRC)