Tot levenslang veroordeelde oud-legerleider Turkije komt vrij

Ilker Basbug, links, met legerchef Isik Kosaner tijdens een vergadering in 2010.
Ilker Basbug, links, met legerchef Isik Kosaner tijdens een vergadering in 2010. Foto EPA / Riza Ozel

De voormalig legerleider van Turkije Ilker Basbug moet worden vrijgelaten. Dat heeft een Turkse rechtbank vandaag besloten, meldt persbureau Reuters op gezag van lokale media. Basbug werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het beramen van een staatsgreep tegen de zittende regering.

De Turkse premier Tayyip Erdogan kondigde begin januari een herziening aan van de processen tegen Basbug en honderden militairen, academici en publicisten die de afgelopen jaren zijn veroordeeld.

Omstreden Ergenekon-proces

Het besluit kwam na een uitspraak van het constitutioneel hof gisteren. Dat oordeelde dat Basbugs detentie zijn rechten schendt, omdat het hele vonnis nooit is vrijgegeven.

De oud-legerleider werd aangeklaagd als onderdeel van het zogeheten Ergenekon-proces. De rechtszaken die daar onderdeel van uitmaakten zijn altijd gezien als een poging van Erdogan en de Turkse justitie om de politieke macht van het leger in te perken. De verdediging kreeg nauwelijks de tijd haar verdediging voor te bereiden en met bewijsmateriaal bleek te zijn geknoeid. De straffen die de rechter uitdeelde waren zo hoog, dat het vermoeden overheerste van een heksenjacht tegen Turken die de regering niet welgezind zijn.

De gepensioneerde Basbug was de hoogste officier die in Turkije terechtstond in de Ergenekon-zaak. In totaal waren 300 mensen aangeklaagd.