Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Toch ‘teleurstellend’: verlies voor Ballast

De verwachting is uitgekomen: 2013 was een beroerd jaar voor Ballast Nedam. Het bouwbedrijf draaide opnieuw, net als een jaar eerder, een verlies van 41 miljoen euro. Het „teleurstellende” resultaat, zoals bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx het vanochtend tijdens de presentatie van de jaarcijfers noemde, bestaat voor een groot deel uit reorganisatiekosten en afwaarderingen. De verliezen werden onder meer veroorzaakt door ‘project A15 Maasvlakte-Vaanplein’: de snelweg wordt daar verbreed om de files terug te dringen.

Vorige maand gaf Ballast Nedam een winstwaarschuwing. En het maakte bekend dat Bruijninckx het bedrijf per 1 juli verlaat. Er is volgens Bruijninckx zelf geen „directe relatie” tussen zijn vertrek en de financiële situatie waarin Ballast Nedam verkeert.

Zijn onverwachte vertrek heeft ertoe geleid, zo meldde het bedrijf vandaag, dat nu éérst naar een opvolger voor Bruijninckx wordt gezocht; de zoektocht naar een nieuwe operationeel directeur is „tot nader bericht gestopt”. Vorig jaar vertrok operationeel directeur Romeo Malizia van het ene op het andere moment per direct, wegens een „verschil van inzicht”. De raad van bestuur bestaat nu naast Bruijninckx uit financieel directeur Peter van Zwieten en, op interimbasis, Herman Hovestad.

De hulp van Hovestad is nodig, want het bedrijf lijdt onder de aanhoudend slechte markten en de tegenvallende resultaten. Zo daalde de omzet van de divisie bouw & ontwikkeling met 7 procent tot 531 miljoen euro. Vooral de regionale bouwbedrijven leden verlies. Zij zullen onderdeel zijn van het „versneld ingrijpen” dat Bruijninckx vandaag heeft aangekondigd. Herstructureren, en daarmee het schrappen van 150 banen. Maar Ballast Nedam zal ook geld ophalen bij zijn aandeelhouders, bijvoorbeeld: 30 miljoen euro. En bedrijfsonderdelen verkopen. Zich richten op activiteiten die wél lucratief zijn, zoals offshore windmolens.

Er speelde in 2013 ook nog die andere kwestie: de schikking die Ballast Nedam eind 2012 trof met het Openbaar Ministerie. Het bedrijf betaalde 17,5 miljoen euro vanwege „betalingen aan buitenlandse agenten”. Vorige maand maakte deze krant bekend dat die omkoping behalve in Saoedi-Arabië ook plaatshad in Suriname. Ballast Nedam zou vanaf 1997 in termijnen omgerekend ruim 15 miljoen euro hebben betaald om twee grote bruggen te mogen bouwen.

Ballast Nedam meldde vanmorgen in een persbericht dat het de gevolgen heeft ervaren van „de negatieve publiciteit over compliance-overtredingen”. Voor de bouwer reden om het ‘nultolerantiebeleid’ dat het vorig jaar zou hebben uitgevoerd, voort te zetten. Recentelijk haalde Ballast Nedam opnieuw een opdracht binnen in Suriname: het mag er opnieuw een brug bouwen.