‘Stoner’-uitgever Oscar van Gelderen stoot Mai Spijkers van troon in ‘Literaire Pikorde 2014’

Oscar van Gelderen Foto Wout Jan Bal

Lebowksi-uitgever Oscar van Gelderen heeft Prometheus-directeur Mai Spijkers afgelost als nieuwe nummer 1 in de jaarlijkse, door Jan Zandbergen samengestelde, Literaire Pikorde. Dat meldt Boekblad. Opvallende afwezige is Johan Derksen, vorig jaar nog op plek 3.

In de Literaire Pikorde 2013 stond Van Gelderen nog op plek 29. En Mai Spijker, dankzij het grote succes van de Vijftig Tinten Grijs-boeken, op 1, ten koste van Daniel Ropers, de directeur van webwinkel bol.com. In de Literaire Pikorde 2014 is Spijkers teruggezakt naar plek 5. Een plek boven Ropers, die zesde staat.

Polare is ook aanwezig

Hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst is Peter Nijssen, de nieuwe uitgever van De Arbeiderspers. Hij komt binnen op plek 19. Nieuwkomer is ook Polare-investeerder Paul Dumas, die binnen is gekomen op de 25ste plaats. Andere nieuwkomers zijn boekhandelaar en Crowdfunder Polare Tilburg Marlous Mutsaers (35) en Vrij Nederland-journalist en organisator van Literaturfest Tim de Gier (37).

Johan Derksen

Opvallende afwezige is voetbalcommentator en oud-hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen. Hij was vorig jaar de meest opvallende stijger en kwam vanuit het niets binnen op plek 3 in de lijst. Uitgever Joost Nijsen staat net als vorig jaar op de laatste plaats, plek 40. Hij was er vorig jaar nog woedend over.

Pikorde alleen in Boekblad

De Literaire Pikorde verscheen de afgelopen jaren aan de vooravond van de Boekenweek in HP/TIJD. De start van de Boekenweek en verschijningsdatum van het opinieblad liepen dit jaar echter dusdanig uiteen dat de Pikorde alleen in Boekblad gepubliceerd zal worden.

De hele lijst staat op Boekblad en is helaas alleen voor abonnees hier in te zien.

    • Roderick Nieuwenhuis