Snowboardster Mentel draagt de vlag in Sotsji

Snowboardster Bibian Mentel draagt vanavond de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Paralympics in Sotsji. Dat heeft sportkoepel NOC-NSF vanochtend bekendgemaakt. De 41-jarige Mentel komt uit op de snowboardcross. Ze geldt als favoriet voor goud op het onderdeel, dat voor het eerst op het programma staat.

Nederland doet met zeven sporters mee aan de Paralympics, die tot en met volgende week zondag duren. Naast Mentel doen ook de snowboarders Lisa Bunschoten, Chris Vos en Merijk Koek mee in Sotsji. Kees-Jan van der Klooster, Anna Jochemsen en Bart Verbruggen komen in actie bij het alpineskiën. De Paralympics kennen geen schaatsdisciplines.

Mentel begon acht jaar geleden een lobby om snowboarden op het programma van de Paralympics te krijgen. Zelf was ze als professioneel snowboardster hard op weg naar kwalificatie voor de Spelen van Salt Lake City (2002), toen er een agressieve vorm van botkanker werd ontdekt.

Veel deelnemers zijn de komende dagen op meerdere onderdelen actief. Zo doet skiester Anna Jochemsen op vijf onderdelen (de afdaling, de reuzenslalom, de supercombinatie, de super-G en de slalom) mee. Van der Klooster heeft zich voor vier onderdelen gekwalificeerd.

De Nederlanders moeten het zonder politieke vertegenwoordiging doen. Eerder deze week zag minister Edith Schippers (Sport, VVD) in verband met de spanningen in Oekraïne af van een bezoek aan Sotsji. (Novum)