Rutte: Poetin waarschijnlijk niet naar nucleaire top

Foto ANP/Martijn Beekman

De Russische president Vladimir Poetin komt waarschijnlijk niet naar de nucleaire top later deze maand in Den Haag. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Volgens Rutte staat dat los van de huidige spanningen als gevolg van de Russische invasie van de Krim.

“Hij heeft me vorig jaar en opnieuw in februari al laten weten dat er een grote kans is dat hij niet kan”, zei Rutte. Rusland zal vertegenwoordigd zijn door een andere hooggeplaatste functionaris, verwacht Rutte.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn komst eerder al bevestigd. Op 24 en 25 maart komen 58 staatshoofden en regeringsleiders uit 53 landen naar Den Haag voor de Nuclear Security Summit (NSS) over nucleair terrorisme.

Al maanden worden er voorbereidingen getroffen voor het gigantische evenement. Niet eerder organiseerde Nederland een top met wereldleiders van zo’n grote omvang. Tijdens de top worden 13.000 politieagenten ingezet, vier keer zoveel als tijdens de troonwisseling van vorig jaar. Een deel van de snelweg tussen Schiphol en Den Haag wordt afgesloten en vormt een beveiligde corridor. Een strook zee langs de kust van twaalf zeemijl (22 kilometer) breed wordt tussen Monster en Zandvoort een “beveiligd zeegebied”. Het luchtruim boven Den Haag wordt ook op grotere hoogte vrijgehouden en intensiever bewaakt. Aanvliegroutes op Schiphol worden aangepast.

    • Lex Boon