Russisch hogerhuis: er komt geen oorlog met Oekraïne

Voorzitter van het Russische hogerhuis Valentina Matvijenko begroet de voorzitter van het parlement op de Krim Vladimir Konstantinov bij een vergadering op het hoofdkwartier van het hogerhuis in Moskou. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Er komt geen oorlog met Oekraïne. Dat zei althans de voorzitter van het hogerhuis van het parlement in Rusland vanochtend, aldus persbureau Reuters.

Valentina Matvijenko, aan het hoofd van de Russische Federatieraad, zegt zeker te weten dat er nooit een oorlog tussen de twee “broedernaties” zal komen:

“Het [de veronderstelde dreiging dat er een oorlog tussen de twee landen op komst is, red.] is complete onzin en reflecteert absoluut niet onze intenties, onze gevoelens van empathie en de pijn die wij voelen voor het Oekraïense volk.”

Matvijenko voegde wel toe dat het parlement van de Krim het recht heeft om een referendum te houden over de toekomst van de regio en dat het hogerhuis, als het volk op het schiereiland besluit zich bij Rusland te willen aansluiten, dat besluit zal ondersteunen. Gisteren stemde het Krimse parlement (de Krimrepubliek is nu nog een autonome regio binnen Oekraïne) unaniem in met aansluiting bij Rusland;op 16 maart wordt een referendum gehouden.

De interim-premier in Oekraïne Jatsenjoek veroordeelt vanochtend juist het “zogenaamde referendum” dat binnenkort wordt gehouden en claimt dat “niemand in de beschaafde wereld” het resultaat zal erkennen. Wel zei hij bereid te zijn in gesprek te gaan met Rusland, áls Moskou eerst zijn troepen uit de Krim terugtrekt, zich aan internationale overeenkomsten houdt en de steun aan “separatisten en terroristen” op de Krim intrekt. Jatsenjoek zou een telefoongesprek met de Russische premier Medvedev hebben aangevraagd - zaterdag spraken de twee een eerste keer.

Toch zou Rusland volgens Matvijenko niet van plan zijn Oekraïne binnen te vallen. Poetin voegde even later aan de verklaringen van Matvijenko toe dat zijn pogingen om de crisis in Oekraïne te “de-escaleren” geen begrip oogsten, en dat Moskou niet van plan is Oekraïne in te vallen. “Integendeel”, zei zijn woordvoerder.

Matvijenko ontvangt vandaag een delegatie uit de Krim, onder wie de onlangs door Moskou geïnstalleerde leider van het parlement Vladimir Konstantinov.

Ondertussen bij het Russische ministerie van BuZa

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken deed ondertussen een verklaring uitgaan dat de beslissing van de NAVO deze week om vergaderingen met Rusland op te schorten als gevolg van de escalerende situatie, laat zien dat de NAVO partijdig en bevooroordeeld is over Oekraïne. Het ministerie:

“We zien de pogingen van de NAVO om zich te mengen in Oekraïne als extreem gevaarlijk, terwijl de situatie zo complex en delicaat is. Hierdoor ontstaat er nog meer spanning en worden vooruitzichten op het oplossen van de situatie ondermijnd.”

De NAVO besloot woensdag plannen voor een gezamenlijke missie met Rusland voorlopig te schrappen en alle samenwerkingsverbanden met Moskou te evalueren. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zei gisteren nog dat de NAVO achter Oekraïne zal blijven staan, en riep Rusland namens de NAVO op zich terug te trekken uit de Krim.

Spanningen op de Krim

De situatie in de autonome Krimrepubliek, waar de meerderheid van de bevolking etnisch Russisch is, is al weken gespannen. Oekraïense legerbases, grensposten en marineschepen worden omsingeld of ontwapend door gewapende mannen in militair tenue. Omdat zij geen insigne hebben, is moeilijk te zeggen of zij Russisch zijn. Al een paar keer kwam het bijna tot een aanvaring tussen deze mannen en de Oekraïense manschappen.

De Russische president Poetin impliceerde eerder dat er geen Russische soldaten opereren buiten de militaire bases die Rusland heeft op de Krim. Tegelijk is van verschillende gewapende mannen bekend geworden dat zij wel Russisch zijn. Een brede militaire interventie staat nu niet op de rol, maar Poetin kan “in uiterste noodzaak” wel ingrijpen.

    • Anouk van Kampen