Rusland: sancties zullen VS als boemerang raken

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov sprak gisteren met zijn Amerikaanse collega over de crisis in Oekraïne.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov sprak gisteren met zijn Amerikaanse collega over de crisis in Oekraïne. Foto AP/Kevin Lamarque

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat iedere sanctie die de Verenigde Staten Rusland mogelijk oplegt ‘als een boemerang terug zal keren’. Lavrov waarschuwt de VS om geen bilaterale banden te beschadigen.

Tijdens een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry drong Lavrov erop aan dat ‘overhaaste en roekeloze stappen de banden tussen Rusland en Amerika kunnen beschadigen’, met name sancties tegen Rusland die de VS onvermijdelijk als een boemerang zullen raken. Dat schrijft persbureau AP vanavond.

EU en VS nemen eerste maatregelen tegen Rusland

Gisteravond besloten zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten om maatregelen te nemen tegen Rusland. Als de Russische regering besluit niet in gesprek te gaan over de crisis in Oekraïne volgen hardere sancties.

Obama noemde de afscheiding van de Krim ‘onwetmatig’ en sprak van ‘een Russische interventie in de autonome Krimrepubliek’. Hij noemde ook het aangekondigde referendum over de hereniging van de Krim met Rusland onwettig. In een televisietoespraak kondigde de president van de VS aan dat zijn land, net als de EU, ingrijpt. Mensen die verantwoordelijk zijn voor ‘de destabilisatie van de Oekraïne’ komen bijvoorbeeld niet langer in aanmerking voor een visum.

‘De NAVO is partijdig’

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken deed eerder vandaag een verklaring uitgaan dat de beslissing van de NAVO deze week om vergaderingen met Rusland op te schorten als gevolg van de escalerende situatie, laat zien dat de NAVO partijdig en bevooroordeeld is over Oekraïne. Het ministerie:

“We zien de pogingen van de NAVO om zich te mengen in Oekraïne als extreem gevaarlijk, terwijl de situatie zo complex en delicaat is. Hierdoor ontstaat er nog meer spanning en worden vooruitzichten op het oplossen van de situatie ondermijnd.”

De NAVO besloot woensdag plannen voor een gezamenlijke missie met Rusland voorlopig te schrappen en alle samenwerkingsverbanden met Moskou te evalueren. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zei gisteren nog dat de NAVO achter Oekraïne zal blijven staan, en riep Rusland namens de NAVO op zich terug te trekken uit de Krim.

    • Annemarie Coevert