Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Rotterdamse Museumnacht, Bukowski Party en Duister Den Haag

Still uit het aankondigingsfilmpje van de Rotterdamse Museumnacht, dat dit jaar als thema 'Sporen' heeft.
Still uit het aankondigingsfilmpje van de Rotterdamse Museumnacht, dat dit jaar als thema 'Sporen' heeft. Youtube.com

Het schijnt dit weekend veel te mooi weer te worden om binnen te blijven, dus hup! Naar buiten! Ontdek bijvoorbeeld tijdens een stadswandeling de donkere kant van Den Haag, of ga naar de Rotterdamse Museumnacht.

KIJKEN // Koeleloeren naar dolfijntjes

zondag 9 maart, België Een, 16.25 - 17.15u

Met de ‘Spy in the Pod’-serie heeft de BBC weer een troef in handen wat betreft natuurdocumentaires. Waar onderzoekers eerder op grote afstanden hun beestjes moesten observeren, halen ze nu waardevolle informatie binnen dankzij camera’s vermomd als soortgenoten. Dat trucje haalden ze al effectief uit met pinguïns, nu hebben ze camera’s vermomd als inktvissen en zeeschildpadden om dolfijnen te filmen. Niemand minder dan David ‘Doctor Who’ Tennant praat deze documentaire aan elkaar.

Eén van die waardevolle stukjes informatie blijkt uit onderstaand filmpje, waarin dolfijnen met opzet high zouden worden van het kauwen op een speciaal visje:

GAAN // Rotterdamse Museumnacht

zaterdag 8 maart, diverse musea in Rotterdam, 20-02u, passe-partouts van 7,50 euro tot 15 euro

Het thema van de aanstaande Rotterdamse Museumnacht is dit jaar ‘SPOREN’. Speuren naar het verleden, nieuwe sporen uitzetten en jezelf op het juiste spoor zetten, aldus de organisatie. Daar heeft de Stichting Kunstzinnige Vormgeving Rotterdam (SKVR) een aantal workshops omheen georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld op tramlijn 1 en op buslijn 1 aan Bodyclapping doen: gebruik je lichaam als instrument en jezelf als muzikant. Of je kunt op het Wilhelminaplein lichtsporen maken in een voor de gelegenheid tot fotostudio omgebouwde tram.

Uiteraard is er ook een afterparty, die vindt dit jaar voor het eerst plaats in de Rotterdamse Schouwburg. Optredende artiesten zijn onder meer Hause of ShoQlat, Paradox, dj Lu-Chi’sz, Davy Pieters en Naomi Velissariou. Afsluiter is dj Jeff Solo.

DOEN // Stadswandeling Duister Den Haag

zaterdag 8 en zondag 9 maart, bekijk de agenda voor alle wandelingen, duur wandeling: ongeveer 90 minuten, 12,50 euro per persoon

“Moordenaars, Hoeren, Spoken, Mysteriën en Criminelen! Een leuke avond uit? Dat kunnen wij u niet garanderen…”

Een goed begin is vast het halve werk, moeten de organisatoren van de stadswandelingen Duister Den Haag gedacht hebben met deze wervende tekst. Want wie wil er nou niet de donkere kant van de Hofstad ontdekken? Een gids neemt je mee langs de spannendste en bloederigste plekken uit de geschiedenis van de Hofstad.

Verwacht geen droge, saaie feitjes en jaartallen, maar juist “sappige, zondige en vooral bloederige details!” Zonder gebruik van acteurs, dus geen toneelstukjes en ook geen kunstmatige schrikeffecten. De organisatie haalde onder meer inspiratie uit zogenoemde Ghost Tours in Engeland en Schotland en biedt drie verschillende wandelingen: ‘Huiveringwekkend Hofkwartier’, ‘Haagse Gruwel’ en een Engelstalige versie, ‘Dark The Hague’. Ook kunnen er op maat gemaakte wandelingen gemaakt worden. Uiteraard vinden de wandelingen in het donker plaats, vanaf half acht ‘s avonds. Anders is er natuurlijk weinig kans op spoken.

Bekijk een impressie:

DOEN // Selfies nemen met Bukowski

zondag 9 maart, 15-16.45u, The ABC Treehouse, Amsterdam

De Amsterdamse vestiging van het American Book Center opent deze zondag een tentoonstelling over de Amerikaanse schrijver Charles Bukowski. Speciaal daarvoor komt Joan Gannij, Bukowskis persoonlijke fotografe uit die tijd, naar Amsterdam. Gannij begon haar carrière als freelance fotografe voor o.a. de LA Times. Ze ontmoette Bukowski in Californië in de jaren 70, toen een vriend haar vroeg foto’s van hem te nemen voor bij zijn Rolling Stone interview. Sinds 1987 woont ze in Amsterdam.

Uitgever maar ook Bukowski-bewonderaar Henk van der Does interviewt Gannij over haar speciale relatie met de schrijver. Gannij zelf en enkele fans zullen werk van Bukowski voorlezen. Ook zijn er foto’s van Gannij en enkele zeldzame objecten uit de collectie van Van der Does te zien. Na afloop kun je, geheel in onze tijdgeest, een selfie nemen met een levensgroot uitgesneden portret van Bukowski.

Bekijk een interview met Bukowski over zijn boek Women uit 1988:

Ter voorbereiding kun je een avond eerder naar de Bukowski Party in Pakhuis de Zwijger, ook in Amsterdam. Dat feestje wordt namelijk georganiseerd door uitgeverij Lebowski, die de eerste vijf boeken van Charles Bukowski opnieuw gaat uitgeven in Nederlandse vertaling. Sebastiaan Kort schreef (10ct) afgelopen dinsdag in nrc.next het volgende over de heruitgaven:

“Bukowski’s oeuvre leest, ook in deze soepele vertalingen, als de getuigenis van een donor. In drie van de vijf titels die nu gepubliceerd zijn, legde Bukowski vast voor welke ‘instituten’ hij heeft moeten bloeden: in Postkantoor is het het afstompende werk, in Kind onder kannibalen is het de vader, in Vrouwen is het de vrouw. Al moet wel meteen worden toegevoegd dat er zelden iemand grappiger bloedde dan in het geval van die laatste titel.”

TENTOONSTELLING // A. den Doolaard

vanaf zaterdag 8 maart t/m 1 juni, CODA Museum, Apeldoorn

In het Apeldoornse CODA Museum is vanaf morgen, als de Boekenweek start, een tentoonstelling over ‘De Leeuw van Hoenderloo’ te zien: schrijver en journalist A. den Doolaard, het pseudoniem van C.J.G. (Bob) Spoelstra (1901-1994). Velen kennen de schrijver misschien van hun boekenlijsten, waar “decennialang” titels als De druivenplukkers, De herberg met het hoefijzer, Oriënt-Express en Wampie op stonden, aldus het museum. Den Doolaards liefde voor de Balkan en onafhankelijke geest komen uitgebreid aan bod in een overzicht over zijn leven en werk.

Het museum omschrijft Den Doolaard als een avonturier met een kritische geest, wiens “onbedwingbare reislust” hem naar zijn tweede vaderland de Balkan bracht:

“[Hij] vertolkte zijn liefde hiervoor in boeken als Oriënt-Express en De Bruiloft der zeven zigeuners. Decennialang bracht hij een stroom van toerisme op gang. Daarom is in Ohrid in Macedonië zowel een monument als een museum aan hem gewijd.”

Er is ook aandacht voor Den Doolaards politieke inzicht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij naar Londen, van waaruit hij “als stem en chef van Radio Oranje het verzet aanwakkerde en velen steun gaf”.