Redmond O’Hanlon, Pieter Steinz en Judith Schalansky vandaag in NRC Boeken

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: ter ere van de Boekenweek, die dit jaar als thema reizen heeft, Redmond O’Hanlon, Pieter Steinz en Judith Schalansky. Liefde op afstand Meestal reist Ilja Leonard Pfeijffer zonder zijn Genuese terrasstoel te verlaten, maar niet als hij hoort dat zij

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: ter ere van de Boekenweek, die dit jaar als thema reizen heeft, Redmond O’Hanlon, Pieter Steinz en Judith Schalansky.

Liefde op afstand
Meestal reist Ilja Leonard Pfeijffer zonder zijn Genuese terrasstoel te verlaten, maar niet als hij hoort dat zij in de haven het schip La Preziosa komt dopen. Dan laat hij niets aan het toeval over. Het buskaartje is al gekocht; morgen is de grote dag. Lees meer.

Europese identiteit
In zijn nieuwe boek Made in Europe heeft Pieter Steinz 208 ‘iconen’ van de Europese kunstgeschiedenis verzameld. Geert Mak, Stine Jensen, Thierry Baudet en Jona Lendering, vier auteurs van wisselende Europese overtuiging, houden vandaag in NRC Boeken elk een lemma uit het boek tegen het licht. Lees meer.

De seksist wordt in het volle licht gezet
In de voorbeeldige novelle ‘Een mooie, jonge vrouw’ valt vooral de misogynie van de hoofdpersoon op: een vrouw veroveren is één ding, maar waar blijft de liefde? Lees meer.

Reizen om je eigen lot te relativeren
In zeventig verhalen reist Ransmayr de wereld over. Van Azië naar Zuid-Amerika, van Bounty-eiland Pitcaïrn naar Moermansk. Het levert een veelzijdig en kleurrijk beeld van de mensheid op. Lees meer.

Van het ene beton naar het andere
John Grindrod reisde langs Britse steden en zag hoe groot de ravage is die stedenbouwers er na 1945 hebben aangericht. Eenzelfde vernietigend oordeel velt Vincent van Rossem over Nederland. Lees meer.

Vijftig eilanden, uitgeschud in de wereldzeeën
Het begon bij Judith Schalansky met het verlangen van een atlaskind. Dat verlangen is nu gestold in een zelf getekende atlas met wereldwijd verspreide eilanden, in Duitsland uitgeroepen tot het best verzorgde boek van het jaar. Lees meer.

Vergeven en vergeten is hier een misdaad
Jimmy Nelson fotografeerde gemeenschappen die verdwijnen, maar nu nog leven naar oude gebruiken. Hoe lang nog voordat aan hun handen ook een iPhone kleeft? Lees meer.

Bijna verzuipen in de Beringzee
Redmond O’Hanlon reist met koffer en ‘muizenfetisj’. Hij heeft geen voorliefde voor fatale ondernemingen. Zijn helden des te meer en die spatten van de pagina’s af. Lees meer.

    • Roderick Nieuwenhuis